Danas je jedna od najvećih holivudskih zvezda, ali njegov početak bio je prava borba. Majka Silvestera Stalonea (Sylvester Enzio Stallone) imala je vrlo težak porođaj, tokom kojeg je njenom sinu oštećen nerv zbog kojeg je patio od paralize lica.

Upornim vježbama uspio je da povrati pokretljivost većine mišića, ali nikada u potpunosti. To je bila njegova prva bitka iz koje je izašao kao pobjednik.

Zbog loše materijalne situacije, morao je da se na razne načine dovija kako bi preživio u “džungli” New Yorka i slijedio svoj san da bude glumac.

Prihvatio je čak i ulogu u porno filmu, u kojem je za dva dana rada zaradio 200 dolara.

Dugo nije uspjevao da napravi nikakav pomak u karijeri, a u jednom od najtežih perioda života morao je da ukrade nakit svojoj supruzi, kako bi kupio hranu. Nedugo potom postao je beskućnik i tri dana spavao na autobuskoj stanici u New Yorku.

Morao je da proda čak i sopstvenog psa za 25 dolara, jer više nije mogao da ga hrani.

Nekoliko sedmica potom gledao je boks meč između Muhameda Alija i Čaka Vepnera i to ga je inspirisalo da napiše scenario za, sada već antologijski film, “Roki”.

Ubrzo je dobio ponudu od 125 hiljada dolara za otkup scenarija, ali je Stalone postavio uslov da dobije glavnu ulogu. Studio je odbio jer su željeli “pravu zvijezdu”. Rekli su da izgleda i govori čudno, što je bila posljedica oštećenja nerva na rođenju.

Nakon nekoliko mjeseci cjenjkanja i ponude od 250 i 350 hiljada dolara, studio je ipak pristao da mu pruži šansu i dali su mu svega 35 hiljada dolara za scenario i glavnu ulogu u filmu.

Ostalo je historija. Film je osvojio Oskara za najbolji film, najbolju režiju i najbolju montažu, a Stalone je bio nominovan za najboljeg glumca i najbolji scenario. Film je ostao upamćen kao jedan od najvećih u američkoj filmskoj istoriji.

Inače, čim je dobio isplatu od 35 hiljada dolara, tri dana proveo je ispred jedne prodavnice gdje je nekada ranije prolazniku prodao svog psa.

Nadao se da će ga ponovo sresti, a kada se to desilo, Stalone mu je ponudio 100 dolara da mu vrati psa.

Čovjek nije pristao ni na 500 ni na 1.000 dolara. Na kraju je Stalone platio nevjerovatnih 15 hiljada dolara da bi ponovo došao do izgubljenog prijatelja.

KOMENTARI:
Loading...