Zbog tragičnog samoubistva Mahira Rakovca u BiH je u posljednje vrijeme aktuelno vršnjačko nasilje, a u borbu protiv uključili su se i bh. reprezentativci Nikola Prce, Ivan Karačić i Dejan Malinović.

Oni su uputili video poruke mladim ljudima Bosne i Hercegovine, pozvavši sve sportiste, javne ličnosti, građane i mlade ljude da im se pridruže u kampanji uz slogan #coolJeBitiDobarDrug.

– Kao dijete sam svašta trenirao, nogomet, košarku, pomalo i tenis. Onda je u srednjoj školi osnovana rukometna sekcija pa sam odlučio i to probati. Putovalo se po Hercegovini i igrale su se utakmice s vršnjacima iz drugih škola. To me je privuklo. Jedno vrijeme sam paralelno trenirao košarku i rukomet. No, na kraju su ta putovanja i druženje prevagnula na stranu rukometa. I nisam pogriješio – rekao je kapiten Prce.

Ističe da u dvadesetak godina, koliko igra rukomet prošao je pola svijeta, stekao puno prijatelja, ali i dalje su mi u najljepšoj uspomeni druženja i utakmice sa vršnjacima.

– I zato poručujem mladima u Bosni i Hercegovini: Vršnjačko nasilje nije pravi put! Kreirajte sami najljepse uspomene iz djetinstva i skolskog doba – , rekao je Prce.

Ivan Karačić je sitakao da biti sportista znači poštovati fair play, ali i, iznad svega, voljeti ljude bez predrasuda bez obzira na naciju i rasu.

Dejan Malinović napominje da se nakon utakmice uvijek zagrli protivnik, iako se u borbi zada nehotični udarac.

– Nikada u životu nikoga nisam namjerno udario. I zato poručujem mladima u Bosni i Hercegovini: “Vršnjačko nasilje nije pravi put!  Lijepa riječ i osmijeh i pomoć drugome su uvijek bolja opcija“ –  rekao je Malinović.

KOMENTARI:
Loading...