Naš najbolji teniser Damir Džumhur plasirao se u drugo kolo ATP 250 turnira, koji se, za nagradni fond od 494.310 eura, igra u Maroku na zemljanoj podlozi, savladavši Francuza Paula-Henri Mathieua sa 2:0 (6:2, 7:6(2)) za sat i osamnaest minuta igre.

Još jedan veliki uspjeh postigao je danas mladi Sarajlija koji se, nakon turnira u Zagrebu, po drugi put plasirao u drugo kolo ATP turnira iz serije 250.

U prvom setu Damir je dominirao u svim segmentima igre protiv iskusnog, 32 godišnjeg Francuza, nekada 12. igrača svijeta, a danas 116. Servis je slušao besprijekorno sa 84% realizacije (11/13) uz čak 6 as udaraca i 2/4 realizacije break šansi.

U prvom gemu drugog seta, Damir odmah dolazi do dvije vezane break lopte koristi prvu i vodi sa 1:0. Džumuhur suvereno čuva svoj servis sve do 6. gema, kada Francuz prvo dolazi do 00:30, a potom i do prve break lopte, koju naš igrač spašava. Ipak, Mathieu, pravi još jednu break priliku koju koristi i poravnava na 3:3.

Međutim, već u slijedećem gemu, Sarajlija dolazi do nove dvije vezane break lopte od kojih koristi drugu i ponovo dolazi do vođstva od 4:3. Slijedeći gem, na svoj servis, dobija bez izgubljenog poena za 5:3. U narednom gemu odvijala se prava drama u kojoj naš igrač propušta čak tri set-meč lopte na servis protivnika, što je izbacilo iz ritma našeg igrača, koji u slijedećem gemu gubi svoj servis i dozvoljava mu poravnanje na 5:5, a potom i preokret, vođstvo od 6:5 i potpuni povratak u set. Nakon toga Damir poravnava na 6:6 i set odlazi u tie-break. Dzumhur pravi mini break i brzo dolazi do 3:0, a potom još jedan i velikih 4:1. Francuz potom vraća jedan break i Damir vodi sa 5:2. nakon toga, ponovo uzima servis protivniku i dolazi do 4 vezane meč lopte od kojih koristi prvu i dobija tie break sa 7:2.

Na kraju, naš teniser je meč završio sa 9 as udaraca, sa realizacijom prvog servisa od 71% (25/35) te četiri iskorištene break lopte od deset stvorenih prilika (40%). Pokazalo se još jednom da kada dobro servira, kao u prvom setu, naš igrač može ravnopravno parirati najboljim igračima svijeta.

Plasmanom u drugo kolo, popularni “Džumi” je zaradio novih 20 ATP poena i 7.555 eura.

U drugom kolu čeka ga  27-godišnji Španac i četvrti nosilac, Marcel Granollers, 50. igrač na svijetu, a sa najboljim rankingom iz jula 2012., kada je bio 19. Španac u ovoj sezoni, osim polufinala Zagreba, nema značajnijih rezultata sa omjerom pobjeda i poraza od 4/7.

KOMENTARI:
Loading...