Duško Čelica, lijevi bek rukometne reprezentacije BiH, novi je rukometaš povratnika u Bundesligu Eisnach. Čelica je u karijeri nastupao sarajevsku Bosnu, katarske Al-Jaish i Al-Saad, slovenske Cimor i Maribor, francuski Cesson Rennes, te PPD Zagreb.

– U Zagrebu mi je bilo fantastično. Imao sam odlične uslove i drago mi je što sam bio dio tima u historijskom uspjehu i plasmanu u 1/4 finale Liga prvaka, ali došlo je vrijeme za rastanak i nove izazove i pobjede, ističe naš reprezentativac, koji je sretan što će od naredne sezone nastupati u najjačoj ligi svijeta.

– Dolazak u Bundesligu je velika stvar. Igrati protiv najboljih ekipa u najjačoj rukometnoj ligi svijeta za mene je ogroman korak naprijed. Kada sam dobio ponudu Eisenacha nisam puno razmišljao da li da prihvatim i vjerujem da se neću pokajati, kaže Čelica, kojem će trener u novom klubu biti Banjalučanin Velimir Petković, koji već 20 godina sa dosta uspjeha radi u Njemačkoj. Naš rukometaš ističe da je primarni cilj ekipe opstanak u društvu najboljih, ali poznavajući Petkovića, on će željeti da izvuče maksimum i što bolje rezultate.

– U svakom sportu kada uđete u najviši rang, jedini cilj je opstanak u ligi, no s obzirom na to da radimo sa jednim od najboljih trenera na svijetu, očekujem da ćemo težiti što boljim rezultatima i plasmanu bar u sredinu tabele, kaže lijevi bek naše reprezentacije, koji nije bio na posljednjem okupljanju zbog obaveza u katarskom Al-Saadu, no u medijima se pojavila informacija da je Čelica odbio poziv selektora i da je boravio u BiH za vrijeme dok je reprezentacija igrala protiv Bjelorusije.

– Neki su jedva dočekali da ukaljaju moje ime i pišu gluposti. Ja sam u Katar otišao zbog egzistencije, jer sam odlično plaćen za vrijeme provedeno tamo. Ja volim svoju zemlju i reprezentaciju i žao mi je što nisam mogao doći na okupljanje i teško mi je palo, ali sam ugovorom bio vezan za ekipu i nisam mogao tek tako napustiti sve, govori Čelica i nastavlja:

– Iz Katara sam krenuo na dan utakmice protiv Bjelorusije i nisam mogao doći na utakmicu, ali otišao sam pozdraviti momke dan poslije utakmice u Sarajevu. Tada je i počeo moj odmor, ali da li bi bilo fer da sam tražio da igram protiv Danske i je li to normalno!? Mislim da nije, jer nije uredu da ja nekom uzimam mjesto, ko je bio na pripremama sve vrijeme, no svako ima pravo na svoje mišljenje, a ja sam uvijek kada mogu na raspolaganju selektoru i reprezentaciji, te moja želja za državnim dresom nikad neće doći u pitanje. Nisam izdao reprezentaciju, niti bih to ikad uradio, a ko je tu informaciju plasirao u javnost neka je njemu na čast, riječi su Čelice.

Slovačka najveći konkurent

Čelica ističe da u kvalifikacijama za Euro nismo imali sreće, ali da igramo sve bolje i da naše vrijeme tek dolazi, te da se sada moramo okrenuti kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

– Vidjeli ste da nijanse odlučuju u duelima protiv Bjelorusije i Danske, a mislim da je to sve u našim glavama, te da ćemo to riješiti sami sa sobom. Ne smijemo se osvrtati na ono što je bilo, već se moramo okrenuti onome što nas čeka u budućnosti, a to su kvalfikacije za SP. Moramo prvo proći grupu u kojoj nam je Slovačka najveći konkurent, dok s druge strane mislim da smo se već opekli protiv Litvanije i da nam je to odlična lekcija, dok o Kosovu ne znam ništa, ali siguran sam da smo kvalitetniji, rekao je Čelica.

KOMENTARI:
Loading...