3 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021

Bilino polje spremno za FK Sarajevo

U toku su pripreme stadiona “Bilino polje” u Zenici na kojem će 8. augusta FK Sarajevo ugostiti bjeloruski BATE Borisov u okviru trećeg kola kvalifikacija Evropa lige.

Domaću utakmicu trećeg kola kvalifikacija Evropa lige FK Sarajevo odigraće na zeničkom stadionu, obzirom da Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase ne ispunjava potrebne uslove.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), generalni sekretar NK Čelik Ismar Huskić rekao je kako je NK Čelik, u čijoj nadležnosti je stadion “Bilino polje”, suorganizator ovog susreta te da se vrše sve potrebne pripreme za odigravanje meča.

“Mi smo suorganizatori svega toga. FK Sarajevo se natječe, a što se tiče terena i organizacije mi smo tehnička potpora, da stojimo na raspolaganju ljudima iz FK Sarajevo onoliko koliko to pružaju mogućnosti današnjeg bh. nogometa. Sarajevo je napravilo veliki iskorak, cijenimo njihov rezultat i trud i želju da se susret odigra u Zenici. Mi smo na dispoziciji da uradimo šta možemo, pripreme teku dobro, radi se marljivo”, rekao je Huskić.

Dodao je da su u Zenici usposlenici FK Sarajevo, koji svaki dan na stadionu provode više sati i zajedno rade na onome što pravila i propozicije UEFA-e zahtijevaju od njih.

“Što se tiče terena, tu je naša firma koja svakodnevno održava travnjak, a što se tiče ostalih stvari u organizaciji, taj tehnički dio pomažemo koliko možemo. Utakmice nogometne reprezentacije BiH na našem stadionu ispunjavaju sve uvjete, tako da ni u ovom susretu neće ništa manjkati”, rekao je Huskić.

Huskić je kazao kako svi klubovi koji imaju ambiciju da igraju u evropskim takmičenjima uglavnom prijavljuju stadion “Bilino polje” kao mjesto odigravanja susreta evropskih takmičenja, s obzirom da mali broj stadiona u BiH ispunjava potrebne uvjete.

“Sve ijedan klub u BH Telecom Premijer ligi koji smatra da se može takmičiti u evropskim takmičenjima, prijavljuje naš stadion. Mi redovno dobijamo dopise prije početka sezone, svi u suštini pošalju nama dopis, ukoliko njihov klub izađe na međunarodnu scenu, da svoje susrete igra na ‘Bilinom polju’. Mi smo po tom pitanju susretljivi, izlazimo susret maksimalno svim našim klubovima, tako i FK Sarajevo”, rekao je Huskić.

On je kazao kako su dobili službenu ponudu, koja je zadovoljila njihove potrebe i potrebe FK Sarajevo.

“Našli smo zajednički jezik i ne vidimo ništa loše u tome što će oni igrati u Zenici. ‘Bilino polje’ je u trećoj kategoriji stadiona po UEFA-inim i FIFA-inim standardima te je tu niz činjenica koji dokazuju da smo u toj trećoj kategoriji, od ulaza na stadion, barijera, kapaciteta stadiona, VIP mjesta, mokrih čvorova, studija, sala za konferencije, novinarskih mjesta unutar stadiona… Sve su to stvari koje zadovoljavaju standarde, što očito na nekim stadionima nije slučaj, nažalost. Nadamo se da će u skorije vrijeme grad Sarajevo, FK Sarajevo, Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine zajedno s institucijama naći adekvatno rješenje da FK Sarajevo buduće susrete igra na svom stadionu”, rekao je Huskić.

Dodao je da, ukoliko bi FK Sarajevo prošlo u naredne krugove takmičenja, gdje bi bilo potrebno da stadion na kojem se igra ispunjava uvjete za četvrtu kategoriju, postoji šansa da UEFA “progleda kroz prste”.

“Ukoliko FK Sarajevo prođe, UEFA je susretljiva i ima prag tolerancije. On je mnogo veći kada je u pitanju Balkan, naši klubovi i nogometni savezi i naše države, ali i država u regionu. Imamo očigledan primjer prošle godine kada je FK ‘Crvena Zvezda’ prošla u grupnu fazu, a njihov stadion ne ispunjava uvjete za četvrtu kategoriju pa je UEFA dala zeleno svjetlo da klub tu godinu igra na svom stadionu, ali da narednu godinu uklone sve nedostatke. UEFA je ‘slaba’ prema balkanskim savezima i klubovima, pokušavaju da shvate situaciju u našoj zemlji i klubovima. Što se tiče NK Čelik, mi ćemo maksimalno poraditi i radimo svakodnevno i godišnje na uređivanju i unaprjeđivanju infrastrukture na ‘Bilinom polju’. U planu je izgradnja sjeverne i južne tiribine, postoje planovi i projekti, ali je i stvar investitora, grada i N/FS BiH da prepoznaju taj projekat, jer vidimo da UEFA i FIFA pooštravaju svoje kriterije i traže da stadioni budu u tim visokim kategorijama. Nadamo se da će u budućnosti ne samo ‘Bilino polje’ nego i drugi stadioni iz godine u godinu napredovati i da ćemo imati što više adekvatnih stadiona u BiH”, dodao je Huskić.

قالب وردپرس

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci