S obzirom na to kakvu historiju imaju Šveđani čini se kao da nismo miljenici sreće, ali ono što Švedska pokazuje na nekoliko posljednjih velikih takmičenja onda je sigurno da imamo realne šanse, da nakon Katara, zaigramo i u Francuskoj.

Glavne uzdanice

Švedska je reprezentacija, koja je četiri puta bila i svjetski i evropski prvak, a u svojim vitrinama sa velikih takmičenja ima čak 19 medalja. Osim najsjajnijih odličja na evropskim i svjetskim prvenstvima Šveđani  imaju četiri srebra sa Olimpijskih igara, te tri srebra i četiri bronze sa Mundijala.

Na posljednjem završenom Evropskom prvenstvu Šveđani su zauzeli 8. mjesto i to nakon poraza od Poljske sa 24:26. U sedam mečeva na Euru ostvarili su skor od dvije pobjede, dva remija i tri poraza, a pobjeda u prvom kolu protiv Slovenije donijela im je prolaz u drugu fazu, gdje nisu napravili gotovo ništa.

Glavne uzdanice Šveđana su golman Mattias Andersson (37) koji brani za njemački Felnsburg, lijevo krilo Jonas Kallman iz Pick Szegeda, desno krilo Niklas Ekberg iz Kiela, te Tobias Karlsson pivot Flensburga i jedan od najboljih odbrambenih igrača svijeta.
U razgovoru za naš list prije dva dana Vladimir Vranješ, pivot Pick Szegeda, rekao je da bi želio u baražu da dobije reprezntacije Švedske ili Mađarske, a želja mu se ispunila.
– Švedska je kao i mi mlada reprezentacija, koja je sklona oscilacijama. Mislim da smo dobili korektnog protivnika  s kojim se možemo nositi, ali iskreno vjerujem da možemo igrati u Francuskoj naredne godine. Mnogo će zavisiti od nas u kakvoj ćemo formi doći, ali bitno je i da budemo bez povreda. Moramo izboriti što bolji rezultat na gostovanju u prvom meču, gdje će nadam se biti mnogo naših navijača, a ako uspijemo gore, onda sam siguran da ćemo slaviti u Mejdanu, govori Vranješ, koji ističe da je najveća snaga Švedske golman Andersson.

– Andersson je 50 posto ekipa kod Šveđana, ali se nadam da će imati svoj loš dan. Međutim, moram istaći da je sada prerano govoriti o tim mečevima, ali sigurno je da selektor i njegovi pomoćnici imaju mnogo vremena da se pripreme, te da pogledaju sve utakmice Švedske na ovom Euru, završio je Vranješ.
Marko Tarabochia, srednji bek naše reprezentacije i poljske Wisle Plock, ističe da je moglo bolje, ali i gore, no da se nada prolasku na Mundijal.

– Moglo je bolje, ali i gore. No, govorio sam i nakon kvalifikacija da koga god dobijemo nećemo se predati i nikome nećemo biti lagan zalogaj. Niko nam ne garantuje da bi bilo lakše da smo dobili Bjelorusiju. Švedska ima vrlo dobru reprezentaciju, a polako dolazi do smjene generacija u njihovom timu. Kallman, Karlsson i golman Andersson bi se mogli oprostiti vrlo brzo, a s druge strane vidjeli ste sad sjajnog lijevog beka Lukasa Nilssona, koji ima samo 19 godina, kaže Tarabochia, koji smatra da će veliki broj bh. navijača biti prisutan u Švedskoj.
– Sjetite se kvalifikacija za Euro, kada smo umalo napravili senzaciju protiv Danske i to najviše zahvaljujući velikoj podršci sa tribina. Mislim da će tako biti i u Švedskoj, a nadam se da ćemo na tamo napraviti dobar rezultat, nakon čega bismo pred našim sjajnim navijačima u Mejdanu trebali izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo, kazao je Tarabochia, dok prvi golman zmajeva Benjamin Burić ističe da smo vrlo dobro prošli i da je Švedska ekipa s kojom možemo igrati ravnopravno.

Podrška navijača

– Zadovoljan sam žrijebom. Švedska je naravno favorit, ali smo dobro prošli s obzirom na to da smo mogli dobiti mnogo teže protivnike. Što se tiče Šveđana mislim da možemo igrati protiv njih ili da pojednostavim, možemo se nositi s njima i na njihovom i na našem terenu, govori Burić, koji smatra da će navijači biti vrlo bitan faktor u dvomeču protiv Švedske.
– Podrška navijača, siguran sam, neće izostati. Poznato je da u Skandinaviji ima mnogo naših navijača i vjerujem da će nam biti velika podrška u Švedskoj. Kao sportista nadam se prolazu i vjerujem da ćemo igrati u Francuskoj, te tako obradovati armiju bh. navijača širom svijeta, riječi su Burića.
Kapiten naše reprezentacije i sjajni lijevi bek poljskog Azoty Pulawya Nikola Prce smatra da je Švedska reprezentacije iz neke srednje grupe po kvaliteti, ali da je svakako favorit protiv nas.
– Ne mogu reći da sam zadovoljan, ali kako smo mogli dobiti Dansku ili Poljsku, onda moram biti. Više bih volio da smo dobili Island, Mađarsku ili Bjelorusiju, ali sada se moramo prilagoditi Šveđanima, koji imaju odličnu i mladu reprezentaciju uz par iskusnih igrača. Igraju brzi rukomet i nisam siguran da nam to odgovara, ali nećemo se predati, najbitnije je da mi budemo zdravi, kaže kapiten zmajeva, koji ističe da je imao želju da se prvi meč igra na domaćem terenu, ali i da očekuje veliki broj naših navijača u Švedskoj.
– Sjećam da smo igrali protiv Švedske u gostima i da su u dvorani bili samo naši navijači. Ako sada bude bar upola kao tada bit će odlično. Moram istaći da sam želio da igramo prvi meč na domaćem terenu, jer se sjetim Islanda i kako je to izgledalo, a i Njemačke i Mađarske kad smo prvu igrali u gostima, pa ispali, no sad je tako i bez straha idemo na Šveđane, završio je Prce.

Mrkonja: Prepustiti ulogu favorita
Jasmin Mrkonja, selektor naše juniorske reprezentacije i bivši selektor A tima, smatra da je Švedska favorit protiv zmajeva, ali da se ne trebamo plašiti, već se boriti za pozitivan rezultat.
– Utakmice protiv Islanda i Danske pokazale su da nam odgovara taj skandinavski način igre. Šveđanima treba prepustiti ulogu favorita, a vjerujem da će Marković, koji je odličan motivator, spremiti ekipu i motivisati je za ono što nas očekuje. Kao reprezentacija sve smo bliže da tim velikim timovima i vjerujem da možemo mnogo ostvariti, a nadati se prolasku na SP. Ako ćemo o šansama mislim da su u postotcima 60:40 u korist Šveđana, rekao je Mrkonja.

Parovi baraža
U ostalim mečevima baraža sastaju se:
Češka Republika – Makedonija
Poljska – Holandija
Rusija – Crna Gora
Srbija – Mađarska
Island – Portugal
Slovenija – Norveška
Bjelorusija – Latvija
Danska – Austrija

KOMENTARI:
Loading...