Većina bh. premijerligaških klubova ove sedmice će početi pripreme za nastavak jedne od najuzbudljivijih i najneizvjesnijih sezona kada je BH Telecom Premijer liga u pitanju.

Zbog odluke o skraćenju, u niži rang takmičenja na kraju će se preseliti čak šest ekipa. U prvih 18 kola jesenjeg dijela slabim igrama gotovo sigurno svoju sudbinu već su zapečatili Velež i zvornička Drina, sa svega osam, odnosno devet bodova. U stručnim štabovima ostalih timova svjesni su da bi vjerovatno nijanse ili čak jedan meč mogao biti presudan u ostvarenju cilja koji je za neke prioritetno opstanak, a za druge minimalno izlazak u Evropu ili titula. Trka za pojačanjima, odnosno pregovori sa igračima odavno traju. Željezničar je zasad ugovorio saradnju sa petoricom. Ivan Lendrić i Siniša Stevanović tek treba da odrade prvi zajednički trening, dok su Brazilac Mailson i Mirko Kramarić već trenirali pred kraj prošle godine. Na “Grbavicu” se vraća i iskusni Samir Bekrić, koji će se priključiti u četvrtak, kada će biti i službeno predstavljen.

“Prozivka na ‘Grbavici’ je u ponedjeljak, a potom ćemo trenirati u Halilovićima. U Sarajevu ostajemo do 18. januara, kada odlazimo u Međugorje, gdje ćemo biti do 30. januara. Glavni dio priprema, od 9. do 19. februara, odradićemo u Antaliji. Minimum ambicija koji želimo ostvariti je Evropa”, kazao je Edis Mulalić, šef stručnog štaba “plavih”.

Prozivku će obaviti i Edin Prljača, trener Olimpica. Najmlađi sarajevski premjerligaš i aktuelni osvajač Kupa neprijatno je iznenadio ove sezone.

“Da, podbacili smo u odnosu na ranije godine. Trenutno smo na mjestu koje vodi u niži rang, ali isto tako znamo da posjedujemo kvalitet i stabilnost u klubu da možemo izboriti opstanak u bh. eliti. Imamo dobru i homogenu ekipu, koja će, siguran sam, uz adekvatne pripreme izboriti rezultat”, kazao je Prljača.

Olimpic će do kraja januara raditi u Sarajevu, a potom će otputovati u Istru uz mogućnost odlaska i u Antaliju. I dok su “vukovi” neprijatno iznenadili, suprotno tome uradio je Radnik iz Bijeljine. Doskorašnji “davljenici” trenutno su četvrtoplasirani i uz malo sreće sada bi mogli u Evropu ili čak napasti i titulu.

“Bez obzira na postignuto u jesenjem dijelu, nama je još glavni cilj opstanak i stabilizacija. Sve više od toga dobro je došlo i iskoristićemo priliku ako nam se ukaže”, kazao je Slavko Petrović, trener Radnika, koji je okupljanje zakazao za 14. januar.

Lovci na trofeje uobičajno su i u Širokom Brijegu, koji danas završavaju odmor.

“Moramo se dobro pripremiti ako želimo izbjeći prošlogodišnji scenarij, kada nakon dugo godina nismo igrali međunarodne utakmice. Učinićemo sve da na kraju prođemo prvi kroz cilj”, rekao je Slaven Musa, šef stručnog štaba Hercegovaca, koji će udarni dio priprema obaviti u Antaliji.

Lider se još odmara

Husref Musemić, trener lidera na tabeli Slobode iz Tuzle, smatra da je još rano za paljenje motora. Ekipa će zato biti na odmoru do iduće subote.

“Prvih sedam dana treniraćemo na ‘Tušnju’. Zatim idemo sedam dana u etno selo u Bijeljinu. Udarni dio, kao i većina, obavićemo u Turskoj, gdje su uslovi zaista dobri, a u prilici smo ugovoriti jake test mečeve”, kazao je Musemić.

KOMENTARI:
Loading...