epa04972704 Mehmed Bazdarevic, Head coach of Bosnia and Herzegovina, reacts during the UEFA Euro 2016 qualifying group B soccer match between Bosnia and Herzegovina and Wales at the Bilino Polje stadium in Zenica, Bosnia and Herzegovina, 10 October 2015. EPA/FEHIM DEMIR

Uvijek ima nekih nesuglasica, diskusija i “natezanja“, ali ja odlučujem o svemu. Bar kada su sportski dio i reprezentacija u pitanju. Pričali smo i prije, a pričat ćemo i kad se vratimo iz Japana, kazao je selektor Baždarević prije polaska na Daleki istok.

Piše: Samir ŠIŠIĆ

Mehmed Baždarević jučer je spakovao kofere. Ali, nije napustio klupu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercgovine, nego se sa svojim pomoćnicima zaputio u Japan, gdje će voditi Zmajeve na Kirin kupu od 3. do 7. juna.

Mnogo bure izazvao je put na Daleki istok, spekulisalo se o tome ko će na ljetni odmor, a ko u „nove radne pobjede“. Vahid Halilhodžić, selektor Japana, insistirao je da se ispoštuje ugovor i da dođemo s najjačim timom, a Meša je želio odmarati glavne zvijezde. I tako se naš selektor našao između dvije vatre, jer se N/FSBiH donekle uplašio Vahinih prijetnji.

Mešina odluka

Čak su se pojavile i spekulacije da bi Meša, u najradikalnijoj opciji, mogao podnijeti ostavku. Na kraju je Baždarević presjekao i odlučio da u Zemlju izlazećeg sunca ne putuju Edin Džeko, Asmir Begović, Miralem Pjanić, Emir Spahić, Ervin Zukanović, Edin Višća i Muhamed Bešić.

– Ja sam odlučio ko će putovati, a ko neće u Japan i iza svega stojim. Da sam mogao poveo bih sve. I ja bih najviše volio da smo igrali protiv neke velesile u Evropi, ali šta se može. Igramo Kirin kup i to je tako. Uvijek ima nekih nesuglasica, diskusija i „natezanja“, ali opet ponavljam ja odlučujem o svemu. Bar kada su sportski dio i reprezentacija u pitanju. Planirao sam povesti i Bešića, ali sam ga poštedio jer mora na preglede na koje je trebao ići još ranije. To je jednostavno tako, znamo šta nas čeka i tu smo priču završili – kazao je Baždarević u telefonskom razgovoru za Faktor, dok se pripremao na daleki put:

– Pričali smo i prije puta, a pričat ćemo i kad dođemo. Podvući ćemo crtu kad se vratimo iz Japana.

Baždarević je pokušao spustiti loptu i kada su pitanju Vahine “prijetnje“…

– Mene interesuje isključivo moja reprezentacija. Ne obazirem se na drugu, a i ne želim sa Vahom da se „prepirem“ preko medija. S njim sam kao brat i nema razloga da dižemo tenzije. Motiva nam neće nedostajati, jer protiv svakog imamo motiva i učinit ćemo sve da ostvarimo dobar rezultat, a zašto ne i osvojimo turnir – poručio je Baždarević.

Spletom okolnosti i zbog nesretnog Kirin kupa, utakmica protiv Španije malte ne bila je u drugom planu. Priznao je to i selektor.

– Žao mi je što nismo pričali više o Španiji i što je sve otišlo u drugom smjeru. Ipak, Furija je evropski prvak, ekipa koja će i na EURO-u voditi jednu od glavnih riječi kada je u pitanju borba za šampionski naslov, a mi smo više vremena proveli razmišljajući o drugim stvarima. Sigurno je da je i to utjecalo na naše igrače, na njihovu psihu. Da smo bili maksimalno fokusirani na nedjeljni, vjerujem da bi i rezultat bio bolji. No, i pored poraza pokazali smo dosta toga čime mogu biti zadovoljan. Posebno se to odnosi na igrače koji su ušli s klupe. Bili su zaista osvježenje – konstatovao je Baždarević.

Nakon (ne)prespavane noći poraz od Furije nije ostavio preveliki trag na selektora.

– Da bi sve bilo odlično, nedostajalo je onih 20 minuta sa početka utakmice kada smo primili dva gola. Ne mogu biti nezadovoljan utakmicom, iako nam nije trebao treći pogodak u posljednjim sekundama. Nakon utakmice nahvalio nas je i španski selektor Vicente del Bosque, koji je bio oduševljen našom igrom, posebno u drugom poluvremenu, kada smo na terenu imali desetericu fudbalera. Vidjeli smo neke nove, mlade igrače, koji bi u budućnosti mogli predstavljati okosnicu tima – naglasio je Meša.

No, da ne ispadne kako je zadovoljan porazom, selektor Zmajeva potcrtao je i one stvari koji u budućnosti trebamo popraviti. Nije se Meši svidjela reakcija Emira Spahića kod isključenja.

– Ušli smo u utakmicu nonšalantno i to nas je koštalo poraza. Jednostavno, poklonili smo Špancima pobjedu, iako njima nije bio potreban poklon. Nema opravdanja, ali moramo poraditi na tome da nam se slične stvari ne ponavljaju. Ne može se igrati onako protiv ekipa kao što su Španija. Ne može ni protiv koga, a posebno ne protiv neke velesile. Kasnije smo stabilizovali redove, ali je bilo kasno, jer nismo imali energije da se u potpunosti vratimo. Šteta što nismo izjednačili, što nije ušla bar jedna Duljevićeva lopta, posebno zbog njega, jer je odigrao odlično. No, šta se može. Idemo dalje. Na greškama se uči – zaključio je Baždarević.

Istanbul i Amsterdam

Dio naše delegacije i igrača u Japan će putovati preko Istanbula, dok će ostali fudbaleri i stručni štab do konačne destinacije preko Zuricha i Amsterdama. Inače, dio reprezentativaca koji su ostali u St. Gallenu jučer ujutro su odradili trening, a u popodnevnim satima priključili su im se i igrači koji su propustili Španiju (Aleksandar Kosorić, Miroslav Stevanović, Almir Bekić, Zvonimir Kožulj), a Meša je naknadno pozive uputio i Radetu Kruniću (Empoli) i Filipu Arežini (Zrinjski).

Prvu utakmicu na Kirin kupu izabranici Mehmeda Baždarevića igrat će 3. juna na Toyota stadionu u Aichiju, a susreti za plasman bit će odigrani 7. juna na Suita City stadionu u Osaki.

Otpao i Goran Karačić

Osim sedmerice zvijezda, te odranije povrijeđenih Tine Svena Sušića, Sanjina Prcića i Riada Bajića, u Japan zbog povrede neće putovati ni Goran Karačić.

Čuvar mreže mostarskog Zrinjskog na jučerašnjem treningu doživio je napuknuće mišića, te će tako morati pričekati neku drugu priliku za debitantski nastup u dresu s nacionalnim grbom.

Stručni štab će u Japanu na raspolaganju imati dvojicu golmana – Ibrahima Šehića i Kenana Pirića.

KOMENTARI:
Loading...