Saradnja je dogovorena do ljeta 2024. godine, a ovaj će se krilni napadač, koji je upotrebljiv i u veznom redu, pojaviti u Gradskom vrtu na početku priprema za iduću sezonu. Rođeni Sarajlija karijeru je započeo u Željezničaru iz kojega je išao na posudbu u Goražde u kojem je odradio i dodatnih 12 mjeseci. U julu 2017. je pristupio Mladosti, da bi godinu i po kasnije bio posuđen sarajevskom Olimpiku. Tamo je odradio drugi dio sezone i vratio se u Doboj-Kakanj u kojem je potvrdio kvalitet, posebno u ovom prvenstvu.

– Prije svega, iskoristio bih priliku zahvaliti se svom sada već bivšem klubu Mladost Kakanj, od predsjednika, stručnog štaba i posebno saigrača. Tamo mi je zaista bilo lijepo i drago mi je da ekipa ostaje u Ligi. Bio sam desetka i kapiten, a došao sam kod njih na probu i to još iz Prve lige Federacije BiH. Inače, “Željino” sam dijete, prošao sam na Grbavici mlađe kategorije, nastupio u nekoliko seniorskih prvenstvenih utakmica, čak i u Evropi. Kasnije sam krenuo nekim drugim putem, tražeći svoju fudbalsku afirmaciju – uvodno je rekao Hiroš.

Odgovara mu način igre Osijeka

Amer je ove sezone postigao sedam golova, uz dvije asistencija te vrlo dobar ukupan dojam. Znalo se već neko vrijeme kako neće ostati u svom dosadašnjem klubu jer su mu ponude stizale još od zime.

– Zadovoljan sam svojim učinkom, no više od toga činjenicom da je momčad izborila opstanak. Da, odbio sam dosta ponuda, mogu sada reći da su interes pokazali svi vodeći klubovi u Bosni i Hercegovini, a do mene su dolazile informacije kako me u susjednoj Hrvatskoj prate Osijek, Rijeka i Hajduk.

Odlučio se za Bijelo-plave i od sljedećeg ljeta će nositi dres jedinog slavonskog prvoligaša.

– Čuo sam već na zimu da sam Osječanima “na radaru”. Znam da dolazim u veliki klub, a posebno mi je drago zbog trenera Bjelice i saradnje s njim. I on je bio “desetka” i to jako dobra, što je meni bitno u smislu onoga što očekujem u novoj sredini. Pratio sam HNL i vidio da utrka za prvaka dugo nije dugo bila tako neizvjesna. Uvjerio sam se u kvalitet ekipe koja igra napadački fudbal koji meni najviše odgovara. Na kraju smo se dogovorili na obostrano zadovoljstvo. Naravno da priželjkujem uzlet u karijeri, puno očekujem i od sebe i od tima. U Osijeku sam prepoznao mentalitet koji, uz sve ostalo, može biti presudan i za osvajanje titule prvaka.

Opasan i na krilu i u sredini terena

Svoj je komentar na dovođenje Amera Hiroša dao šef stručnog štaba NK Osijek, Nenad Bjelica.

Jako smo sretni da smo uspjeli dovesti jednog od najboljih igrača bosanskohercegovačke lige koji je u odličnim godinama, a bio je i kapiten svoje dosadašnje ekipe, što također govori o njegovim kvalitetima. Igrač je koji može biti vrlo konkretan na krilu ili u sredini terena, iza napadača. Vrlo je nezgodan u igri “jedan na jedan”, sposoban je stvoriti višak, isto tako i u tranziciji može biti opasan kao i na malom prostoru. U svakom slučaju, vrlo interesantan igrač i nadam se da će nam pomoći u nastojanju ostvarenja naših ciljeva i veselimo se njegovom dolasku – rekao je Bjelica.