Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, u četvrtak ujutro ponovo je podvrgnut doping kontroli IAAF-a, Međunarodne atletske federacije, po 12. put u ovoj godini.

Tuka se nalazi u Veroni gdje trenira neko vrijeme, a telefonskom razgovoru za Anadoliju rekao je da se osjeća dobro, te da mu doping kontrole ne smetaju, ali da bi želio da svi sportisti imaju jednak tretman.

„Ovo je 12. doping kontrola u godini i čim sam jutros čuo zvono, znao sam o čemu se radi. Na to gledam kao činjenicu da ljudi koji vrše doping kontrole samo rade svoj posao. To nije nikakav problem. Uvijek sam za to da trebaju postojati kontrole, ali da ih imamo svi ravnomjerno i isto. Da se svi kontrolišu ovako redovno, to bi bila prava stvar i za sport općenito, a pogotovo za atletiku“, istakao je Tuka.

Kontrole na doping mu ne smetaju u trenažnom procesu, ali predstavljaju jednu vrstu problema u vrijeme sezone kada mnogo putuje na takmičenja.

„Kontrole mi ne smetaju, sada mi je lakše nego kada imam trke, pošto stalno putujem i moramo se stalno javljati, javljati svoje adrese trenutnog prebivališta i to su naše dužnosti. Sada mi je, ipak, lakše. Treniram redovno i nema takmičenja pa su kod mene kontrolori dopinga uvijek dobrodošli“, dodao je Amel.

Amel Tuka kao finalista Evropskog prvenstva u atletici koje je održano u Holandiji ovog ljeta bio je podvrgnut doping kontroli na dan trke, zbog čega je uslijedila žalba Atletskog saveza Bosne i Hercegovine.

„Atletski savez BiH je uputio žalbu iz samo jednog razloga, a to je što su mi za doping-kontrolu došli na dan trke finala, kada sam trebao najodmorniji i najviše naspavan. Tada mi je kontrola došla u hotel, probudili me oko 7 sati ujutro i više nisam mogao da spavam do trke navečer, tako da sam bio budan nekih 12 sati i nisam se dobro osjećao. Kada sam razgovarao sa trenerom jutros, on je mislio da se šalim, jer ni njemu nije baš svejedno, ali se tu ne može ništa promijeniti“, pričao je Tuka.

Rezultati svih dosadašnjih doping kontrola za Amela Tuku bili su negativni, odnosno, najbolji bh. atletičar je uvijek bio „čist“. Objasnio je da ukoliko u roku od 15 dana ne dođe nikakav dopis u kojem se traži ponovno testiranje, to automatski znači da je sportista negativan na doping.

„Ukoliko u roku od 15 dana ne stigne nikakvo obavještenje to automatski znači da sam negativan, ali ako dođe neki dopis u tih petnaestak dana, onda nije dobro. Do sada nisam imao takav slučaj, dakle čist sam. Imam jasan stav prema tome, kao i moj trener i cijeli moj tim i iz tog razloga su doping kontrole kod mene uvijek dobrodošle, ne predstavlja mi nikakav problem, ali kažem opet bih volio da smo svi ravnopravni i da imamo svi isti broj kontrola“, rekao je Tuka.

Tuka je i ove godine izabran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, za šta je rekao da mu mnogo znači.

„Izabran sam za najboljeg sportistu BiH Olimpijskog komiteta i ove godine, mada nisam očekivao. Nikada ne treniram da bih dobijao priznanja, fokusiran sam na svoje treninge, trke i prvenstva, a sve što poslije dođe je naravno dobrodošlo. Nisam razmišljao o izborima, ali svakako želim da se zahvalim Olimpijskom komitetu BiH koji prati moj rad i trud i koji su mi dodijelili to laskavo priznanje. Na meni je da ta priznanja opravdam, s obzirom da je Olimpijski komitet krovna kuća svakog sporta i svako takvo priznanje mi puno znači i uvijek mi daje motiv više za dalje. Nama sportistima znači puno ta podrška, kad neko cijeni vaš trud i onda sve to bude bolje i lakše. Idem dalje, spremam se za narednu sezonu i sve nagrade i priznanja trebaju ostati iza mene, inače se time ne opterećujem mnogo jer moram i naredne godine to ponoviti kako bih ostao na istom nivou“, zaključio je Tuka.

Tuka bi ubrzo trebao i stići u Bosnu i Hercegovinu gdje će boraviti nekoliko dana, nakon čega će već 4. januara otputovati za Portugal gdje će nastaviti pripreme.

Komentari: