Željo treći put zaredom ili Sarajevo za prekid niza poraza u derbijima, pitanje je koje će dobiti odgovor večeras oko 22.30.

Naravno, opcija je i remi, što bi u ovom trenutku vjerovatno prihvatile i obje ekipe, s obzirom na to da je početak sezone i da će biti itekako mnogo vremena za ispravljanje pogrešaka.

Neće igrati na nulu?

Naravno, nijedan trener neće reći da će njegova ekipa igrati na nulu, već će uobičajeno kazati kako idu na pobjedu, ili ako će upakovati rečenicu, reći će da ih interesuje povoljan rezultat.

– Svi sa nestrpljenjem čekamo početak sezone, ali i derbija, koji obično ne krasi lijep fudbal, već mnogo trke i emocija. Na kraju, jedna lopta može biti presudna, tako da moramo ostati hladne glave i koncentrisani svih 90 minuta, kaže Miloš Kostić, koji će, uz većinu plavih igrača, i sam debitovati u vječitom derbiju.

Prošle sezone debi u derbiju je imao i Edis Mulalić i slavio je pobjedu od 1:0, a kasnije je i na Koševu savladao komšije. Međutim, plavi su završili tek peti, tako da nije cilj samo pobijediti Sarajevo, već izboriti plasman u Evropu.

– Igramo kući i pred našim Manijacima, tako da ćemo sigurno biti motivisani i nadam se da rezultat neće izostati.

Kostić smatra da veliki broj debitanata nije hendikep, već prednost, s obzirom na to da će na utakmicu unijeti manje emocije, odnosno da će igrati baš onako kako će on tražiti od njih.

– Hladna glava, vruće srce, to je naš recept, dodaje Slovenac, kojeg baš i ne interesuje šta je bilo prije, jer je to već historija, a on će se potruditi da sa ekipom piše nove stranice.

– Sav nam je fokus usmjeren na prvi meč. Emocije moramo ostaviti u svlačionici, a na terenu dati sve od sebe da savladamo protivnika, riječi su Kostića, uz kojeg je sjedio i Aleksandar Kosorić, kapiten Želje i jedan od rijetkih kojeg će navijači tima sa Grbavice odmah prepoznati na terenu.

– Otvaranje je sezone i nijedna ekipa nije u takmičarskom ritmu, ali znamo šta se očekuje od nas. Imamo dvije pobjede nad komšijama i to nam daje snagu i u ovoj utakmici, kazao je Kosorić, poželjevši što brži oporavak stoperu Sarajeva Adnanu Kovačeviću, koji neće zaigrati u derbiju zbog povrede, baš kao ni Marko Mihojević, te Jovan Blagojević, Miroslav Stevanović i Vedran Kjosevski zbog suspenzija, kao i Sanel Jahić zbog povrede.

To znači da bi Željo, u odnosu na prošli derbi sa Koševa, u svom sastavu mogao imati tek četiri ili pet igrača, koji su slavili trijumf nad Sarajevom i to Bekrića, Lendrića, Kosorića i S. Stevanovića ili, pak, Memiju.

To znači da bi u plavom dresu moglo debitovati čak šest novih igrača, u zavisnosti od toga za koji će se sastav Kostić odlučiti.

Slično je i u Sarajevu, koje je također promijenilo ekipu u odnosu na prošlosezonski poraz na Koševu. U prelaznom roku došlo je 11 novajlija, a njih šestorica bi mogla upisati svoj prvi nastup u dresu Sarajeva i derbiju uopšte.

– Derbi zaslužuje ogroman publicitet. Ovo je veoma bitna utakmica za nas, a žrijeb je htio da se odmah sastanemo sa gradskim rivalom. Zbog toga utakmica možda neće biti toliko kvalitetna jer oba tima imaju puno novih igrača. Lično bih volio da se ova utakmica igra u trećem ili četvrtom kolu, no mislim da će utakmica i atmosfera biti dobre, naglasio je Hurtić.

Iako Željezničar ima dvije pobjede u nizu, Hurtić smatra da je svaka utakmica novi izazov, tako da bordo tim neće razmišljati o tome.

– Ulazimo u meč puni elana i želimo se revanširati za poraze. Bitno je da u utakmicu uđemo hladne glave.

Pritisak postoji, ali to je normalno za svaku utakmicu. Profesionalci smo i navikli smo da se nosimo sa tim.
Posljednjih dana govorilo se puno o suđenju u prethodnim derbijima u medijima, što se može protumačiti kao pritisak.

– Ja sam trener i ne želim pričati o suđenju. Sarajevo ima apsolutno povjerenje u Nogometni savez. Ognjen Valjić je odličan sudija i ne vidim tu nikakav pritisak.

Jednostavno, želimo da se poslije derbija priča samo o fudbalu, golovima i šansama, a ne o suđenju, kao što je to bilo na posljednjem derbiju, izjavio je Hurtić.

Veliki trud

Kapiten tima sa Koševa Haris Duljević rekao je da su pripreme odrađene vrhunski.

– Daćemo sve od sebe da ostvarimo dobar rezultat u derbiju. Žao mi je što Kovačević i Mihojević ne mogu igrati, ali imamo dosta motiva i uz puno truda možemo doći do pozitivnog rezultata. Pozivam navijače da dođu u što većem broju.

Osvrnuo se i na svoj status pošto se pominje mogućnost da Duljević napusti Sarajevo.

– Sve sam prepustio klubu. Moje je da dajem sve od sebe i budem ponovo u reprezentaciji, a ako se nešto desi, to će ići preko kluba. Nadam se najboljem, izjavio je Duljević.

KOMENTARI:
Loading...