Izvještaj američkog instituta “McKinsey Global” je pokazao da oko 60 posto osoba u svijetu nema pristup internetu, što je oko četiri milijarde stanovnika

Iako većina stanovnika u evropskim zemljama ima pristup internetu istraživanja pokazuju da veći dio stanovnika svijeta ipak nema internet, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvještaj američkog instituta “McKinsey Global” je pokazao da blizu 60 posto osoba u svijetu nema pristup internetu, što je oko četiri milijarde stanovnika.

Napominje se da je uglavnom riječ o stanovnicima Centralne Afrike, Jugoistočne Azije i Bliskog istoka.

Navodi se da oko 60 posto stanovnika u ovim područjima nema internet najviše zbog visoke stope siromaštva, digitalne nepismenosti i vrlo loše infrastrukture.

Također, izvještaj je pokazao da se polovina onih koji žive bez interneta nalazi ispod granice siromaštva, a 64 posto u ruralnim oblastima.

Inače, institut “McKinsey Global” provodi istraživanja u vezi sa privrednim, javnim i društvenim pitanjima u cilju promocije globalne ekonomije.

Studija “Brookings Institutiona” predviđa da bi još oko milijardu osoba moglo da dobije pristup internetu do 2017. godine.

KOMENTARI:
Loading...