Brojni vozači se ne snalaze najbolje u kružnom toku, te su zbog toga često nesreće.Portal automobili.hr donosi neke od najčešćih grešaka koje se dešavaju u kružnom toku.

Sudar pri ulasku u kružni tok

Najčešće nesreće događaju se prilikom ulaska u kružni tok. Osoba koja ulazi u kružni tok gleda u lijevu stranu prometa, zatim kreće, a nekada naglo zakoči, budući da je nesigurna po pitanju nesmetanog ulaska i oduzimanja prednosti prolaska vozila, a koje je već u kružnom toku. Takvo naglo kočenje izaziva nalet vozila koja je iza, jer je ono spremno da uđe u kružni tok, a njegov pogled i pažnju su usmjereni ulijevo. Zbog toga se vozačima savjetuje da pogledaju ispred sebe prije nego što zaustave vozilo.

Nesreća zbog loše procjene

Prilikom dolaska na kružni tok savjetuje se da vozač dobro procijeni brzinu kretanja vozila u kružnom toku, položaj u traci, kakve su mogućnosti vaše vozila, kao i same vozačke vještine. Savjetuje se da se u kružni tok ulazi prateći položaj i brzinu automobila koja su u dolasku!

Sudar zbog nepoznavanja saobraćajnih propisa i sigurnosnih pravila

Automobili koji zadržavaju smijer kao i svoju prometnu traku imaju prednost. Vozače često zbunjuju automobili koji su u srednjoj traci, te izlaze iz kružnog toka. Smatraju da zbog isprekidane trake prema izlazu mogu izaći koristeći prednost prolaza. Međutim, u krivu su.

Potrebno je da ukoliko se nalazite u desnoj saobraćajnoj traci, i nastavite ravno kružnim tokom, morate paziti na vozila koja se nalaze u srednoj traci. Pratite svoju traku, te budite koncentrisani na izlaske, ali i ostale automobile u kružnom toku.

 

KOMENTARI:
Loading...