Zašto se na 15 stepeni Celzijusovih napolju osjećamo prijatno, ali u vodi koja je isto toliko topla, osjećamo hladnoću? Ako su vazduh i voda iste temperature, šta pravi razliku u našem doživljaju?

Sve se svodi na način kako vaše tijelo apsorbuje toplotu. Sve dok je temperatura u okruženju niža od vaše telesne temperature, ispuštat ćete toplotu i obrnuto, piše Curiosity, prenosi National Geographic Srbija. 

Količina toplote koju vaše tijelo ispušta i koliko brzo zavisi od toga koliko je dobar provodnik u okruženju. Kao što metalna kašika apsorbuje više toplote iz tople supe nego plastična kašika, voda apsorbuje više toplote iz vašeg tijela nego vazduh zato što je bolji provodnik.

Toplota napušta vaše tijelo brže u vodi nego na vazduhu i zato vam je hladnije.

Zašto nam je na 15 stepeni Celzijusovih napolju toplo, a unutra hladno? Činjenica da vam je na 15 stepeni Celzijusovih unutra hladno, a napolju prijatno, zavisi od toplotnog zračenja.

Napolju, energija iz sunca je konstantno oko vas, bilo da ste direktno na sunčevoj svjetlosti ili da se ona filtrira kroz oblake. Unutra nema sunca i konstantan protok vazduha/toplote/ventilacije u zgradi dodaje so na ranu i ubrzava gubitak toplote vašeg tijela.

Komentari: