5.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 5 Decembra, 2021

Vikinzi su u Ameriku stigli stoljećima prije Christophera Columbusa

Prema podacima novog istraživanja, Vikinzi su se naselili u Sjevernoj Americi prije tačno hiljadu godina, stoljećima prije nego je Christopher Columbus stigao na kontinent.

Naučnici tvrde da je nova tehnika datiranja analiziranjem godova drveta dala dokaz da su Vikinzi ssstigli u Newfoundland u Kanadi 1021. godine, a stoljećima nakon toga su Evropljani došli do Amerike, tačnije, učinio je to Christopher Columus 1492. godine. No, ovo je prvi put da su naučnici odredili tačan datum. Oni su izvršili analizu godova na tri drvena dijela iz nordijske zajednice u L’Anse aux Meadowsu. Pomoću referentnog atmosferskog radiokarbonskog signala koji je proizvela solarna oluja, uspjeli su odrediti tačnu godinu pada drveta, a to je 1021. godina.

Takva solarna oluja, ogromno zračenje Sunca koje je pogodilo Zemlju, dogodilo se 992. godine. To im je omogućilo da odrede precizniji datum nastanka kampa.

Kamp u L’Anse aux Meadowsu je bio baza iz koje su krenula istraživanja drugih lokacija, uključujući južnije regije.

Naučnici tvrde da ovo otkriće predstavlja polaznu tačku za buduća istraživanja početnih posljedica transatlantskih aktivnosti poput prijenosa znanja i potencijalne razmjene genetskih informacija.

L’Anse aux Meadows je pod zaštitom UNESCO-a, a nalazi se na najsjevernijem dijelu otoka Newfoundland. Prvo je i jedino poznato mjesto u koje su stigli Vikinzi na svom putu ka Sjevernoj Americi. To je ujedno i najraniji dokaz evropske zajednice u Novom svijetu.

Radiokarbonsko datiranje je tehnika koja mjeri zaostale koncentracije radioaktivnog izotopa ugljika (ugljik-14) prisutnom u objektu. Ugljik-14 se vremenom raspada, a mjerenje koliko ga je preostalo govori o starosti uzorka.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci