Iza Samsunga težak je period obilježen debaklom s phabletom Galaxy Note 7, koji je ostavio velike finansijske posljedice na ovu kompaniju, ali utjecao je i na njenu reputaciju. No, nakon povlačenja i zamjene ovog telefona, odnosno prestanka daljnje proizvodnje, Samsung se sada okreće budućnosti u kojoj pripremaju velike stvari, a to se prvenstveno odnosi na novi model iz njihove najpopularnije Galaxy S serije.

Kao i proteklih godina, Galaxy S8 na tržištu očekujemo početkom godine, odnosno tokom prvog kvartala, a ako su glasine koje kruže mrežom istinite, “osmica” će označiti veliki povratak korejskog Samsunga, komentirali su na Forbesu očekivanja od novih modela ove kompanije.

 Posebno zanimljiv trebao bi biti ekran ovog telefona – sljedeće godine oba Galaxy S modela trebala bi imati zakrivljen ekran 4K rezolucije koji će zauzimati oko 90 posto prednjeg dijela telefona, odnosno ovi modeli skoro da i neće imati rubove oko ekrana.

Dok na većini današnjih telefona ekrani zauzimaju oko 80 posto prednjeg dijela kućišta, Samsungov odjel za istraživanje i razvoj ekrana već radi i na OLED ekranu koji bi trebao zauzimati čak 99 posto prednjeg dijela kućišta – takve ekrane na tržištu možemo očekivati za nekoliko godina i sigurno će se pojaviti u budućim generacijama Galaxy S modela.

Što se modela S8 tiče, njih će pokretati posljednja verzija Androida i Qualcommov Snapdragon 830, odnosno Samsungov Exynos 8895 procesor (ovisno o tržištu na kojem će se prodavati), imat će 6GB RAM-a, USB-C utor i dvije zadnje kamere (slično kao i na posljednjem modelu iPhonea Plus), a Home tipka i senzor za otiske prstiju navodno će biti integrirani u sam ekran.

Također, Galaxy S8 dolazit će i s glasovnim asistentom Viv – ovaj asistent razvila je ekipa koja je prvotno radila na Appleovom Siriju, no s vremenom su napustili kompaniji i osnovali Viv Labs kojeg je Samsung preuzeo prošle godine, piše Zimo.hr.

Osim u “osmicu”, Samsung će Viv integrisati i u ostale pametne telefone više kategorije, ali i u kućanske uređaje i druge IoT uređaje.

KOMENTARI:
Loading...