Najavljena promjena u Androidovom novom operativnom sustavu otvorit će čitav spektar novih mogućnosti proizvođačima pametnih telefona i aplikacija za fotkanje.

Dosad su sve fotografije koje ste slikali automatski bile smanjene i prepakirane u JPEG format. To je donosilo određene prednosti u smislu uštede na prostoru, ali je ograničavalo korisnike koji vole obrađivati fotografije prije smanjivanja, kao i proizvođače raznih aplikacija za obradu fotografija kojima nije ostajalo previše prostora za kreativnost zbog ograničenja nametnutih operativnim sustavom.

S novom verzijom  Androida ta ograničenja postaju prošlost, jer nam po prvi put stiže mogućnost odabira spremanja fotografija u izvornom obliku u kojem su nastale (tzv. RAW formatu), bez modifikacija i kompresija, dok će proizvođači aplikacija odsad moći iskoristiti puni potencijal kamere na svakom telefonu. U osnovi, softver vaše kamere na telefonu ne određuje kako fotografija treba izgledati.

Prva testiranja pokazala su značajna poboljšanja u kvaliteti fotografija slikanih u lošim uvjetima, izraženije detalje, veću jasnoću i još mnogo toga.

Hoće li to biti dovoljno da mobilni telefoni s Androidom ugroze dosadašnjeg kralja fotografije među mobilnim uređajima, Microsoftove Lumia modele, moći ćemo prosuditi po iskustvima u idućih nekoliko mjeseci. Googleu ovo daje prednost i pred Appleovim iPhoneom, koji snima odlične fotografije, ali ne i u .raw formatu.

KOMENTARI:
Loading...