Klima uređaj u automobilu je u ove vruće i pkalene dane prestao da bude luksuz. Postao je svakodnevna potreba, naročito kada spoljna temperatura pređe 30 stepeni.

Vozači se u vrelom vozilu često unervoze i žure da što prije stignu na odredište, pa su česte i pogreške koje prave prilikom vožnje. Posebno je važno da vam vožnja bude prijatna kada krećete na duži put, naročito ako su sa vama i djeca.

Sve su to razlozi zbog kojih je izuzetno važno da redovno provjeravate stanje klima uređaja, kako biste imali dovoljno vremena za eventualne intervencije.

Međutim, uprkos savjetima mnogi vozači ne obavljaju redovno servisiranje, pa se desi da im klima uređaj, usljed nagomilanog svakodnevnog korištenja, otkaže usred ljeta – kada je najpotrebniji.

Kako vam se to ne bi dogodilo, servis je potrebno obavljati makar na svake dvije godine, ako je sve u redu sa sistemom, a po potrebi i češće.

U redovan servis klima uređaja spada čišćenje ventilacionih kanala pri čemu se uređaj spaja na posebnu mašinu koja izvlači preostali rashladni plin i ulje. Zatim se izvlači i vlaga i provjerava nepropustljivost sistema, a nakon toga vrši vraćanje pročišćenog plina i ulja.

Raditi servis barem jednom u dvije godine

Uređaj dodaje onoliko plina i ulja koliko je fabrički propisano za određeni tip vozila, jer je pravilna količina veoma bitna za ispravan rad sistema.

Izvlači se vlaga i provjerava nepropustljivost sistema, a nakon toga vrši vraćanje pročišćenog plina i ulja.

Veoma je važno izvršiti dezinfekciju ventilacionih kanala radi eliminacije neugodnih mirisa i gljivica koji se zbog vlažnosti i nekorištenja klima uređaja tokom zimskog vremena nakupe na i oko isparivača. Bitno je i antibakterijsko čišćenje samog isparivača i zamjena unutrašnjeg filtera.

Mnogo je jeftinije izdvojiti novac za pravovremeno servisiranje, nego čekati da se dogodi kvar pa plaćati skupe popravke ili kompletnu zamjenu klima uređaja. U servisima je u ponudi i brza kontrola pa čak i otklanjanje potencijalnih problema po pristupačnim cijenama.

Pored redovnog servisiranja, dat ćemo vam savjet kako da produžite životni vijek vašeg klima uređaja. Uključujte ga tokom cijele godine, nekoliko puta sedmično, barem na dva do tri minuta.

Na taj način produžavate životni vijek kompresora i spriječavate gubitak gasa i ulja, odnosno fluidne smjese.

KOMENTARI:
Loading...