Kako bi utjecali na zaštitu okoline, mnoge države u svijetu daju određene beneficije, popuste, pa čak i subvencije kod kupovine električnih vozila.

Za deset godina električni automobili će koštati kao i klasični, pa će i ta, jedna od najvećih “mana“, ovih vozila, biti prevaziđena.

Kako bi utjecali na zaštitu okoline, mnoge države u svijetu daju određene beneficije, popuste, pa čak i subvencije kod kupovine električnih automobila. Ali, još uvijek su vozila koja koriste takvu energiju kao pogonsko gorivo i pritom čuvaju okoliš, što im je praktički smisao postojanja, poprilično skupa u odnosu na automobile s klasičnim motorima, bilo da se radi o benzincima ili dizelašima.

Međutim, analitičari predviđaju kako će se u narednim godinama stvari mijenjati s naglaskom na izjednačavanje cijena klasičnih i električnih automobila. Tako je Bloomberg New Energy Finance donio priču o tome kako će se sve regulirati do 2025. godine.

Cijene električnih automobila će zasigurno padati, pogotovo kada pojeftini proizvodnja baterija.

– U idućih nekoliko godina cijene konvencionalnih automobila u odnosu na električne će i dalje biti niže, ali kada zakoračimo u iduće desetljeće, stvari će se početi mijenjati. Radikalno će se mijenjati, smatram da će do 2025. električni automobili biti dostupni kao i klasični – kazao je Salim Morsy, viši analitičar i autor studije koja obrađuje komparaciju cijena automobila.

Do 2040. godine bi udio električnih automobila u ukupnom broju prodatih automobila mogao dosegnuti 41 milion komada godišnje, odnosno čak 35 posto.

U BiH prošle godine uvezena su dva automobila, i to Renaultova gradska Zoea. Model Zoe nastao je na platformi aktuelnog cilja. Raspolaže respektabilnom autonomijom od 210 kilometara, a njegov elektromotor ima snagu od 88 konjskih snaga. Baterije imaju trogodišnju garanciju i ne zahtijevaju višesatno punjenje. Električno punjenje automobila trenutno traje oko osam sati, s obzirom na to da baterija ima snagu od 22 kilovata. Na brzom punjaču s trofaznom strujom to traje oko četiri sata, s tim što se tokom prvih pola sata punjenja napuni oko 60 ili 70 posto ukupnog kapaciteta.

 

KOMENTARI:
Loading...