Nakon nekoliko mjeseci prekida Googleov gmail je blokiran u Kini. Veliki broj gmail obustavljen je u petak, kazali su u GreatFire.org, grupi koja zagovara slobodu govora u Kini. Korisnici kažu da je i danas usluga nepristupačna.

“Mislim da vlada i dalje pokušava eliminisati prisustvo Googlea u Kini i čak oslabiti tržšnu poziciju kompanije”, kazao je član GreatFire.org, koji koristi pseudonim, prenosi Business Insider, te je dodao: “Zamislite da korisnici gmaila ne mogu pristupiti svojim klijentima u Kini, mnogo ljudi izvan Kine bilo bi prisiljeno da ugasi gmail račun”.

Googleov Tranparency Report, koji pokazuje promet preko Googleovih servisa u realnom vremenu, zabilježio je ostre padove u prometu gmaila prema Kini u petak.
Skoro sve Googleove usluge u Kini bile su prekinute od juna ove godine, ali se do prošle sedmice moglo pristupiti gmailu.

Kina čvrsto kontroliše internet, koji podriva i izaziva neslaganja sa vodstvom Komunističke partije Kine. Ova država je vlasnica najsofisticiranijeg mehanizma za Internet cenzuru, poznatoga kao Great Firewall of China.

KOMENTARI:
Loading...