Elon Musk ne miruje. Prvi čovjek Tesla Motorsa najavio da će novi softverski update omogućiti da Model S P100D od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrza za samo 2,4 s.

Prošlo je nešto manje od dvije godine otkako je Tesla lansirao Model S P85D sa takozvanim “ludilo” modom koji je ovom automobilu omogućavao fantastične performanse – iz stanja mirovanja do brzine od 96 km/h stizao je za samo 3,2 s.

Svi koji su tada bili u prilici da iskuse ovakvo ubrzanje u test vožnji, bili su zaprepašteni.

Međutim, bio je to tek početak. Samo pola godine kasnije, sredinom 2015, Musk je predstavio još brži Model S P90D, koji je brzinu od 96 km/h dostizao za svega 2,8 s.

Činilo se da je vrhunac dostignut u ljeto 2016, kada je lansiran Model S P100D, koji je ovaj vremenski interval skratio na 2,5 s. Ipak, samo tri mjeseca kasnije, Musk je vlasnicima ovog modela priredio novo iznenađenje.

Za decembar 2016. najavio je update softvera koji će vrijeme potrebno da električna limuzina dostigne brzinu od 96 km/h spustiti na nevjerovatnih 2,4 s! Također, poboljšaće se i rezultat ubrzanja na pravcu dužine 400 m (četvrt milje). On će sada iznositi 10,6 s.

Musk je rekao da ova unapređenja predstavljaju specijalan poklon i bonus, pored svih drugih poboljšanja koje će iskusiti vozači Modela S kad softver bude implementiran.

Tesla Model S P100D je sa prethodnim rezulatatom od 2,5 s, već stao rame uz rame sa najbržim savremenim supersportskim automobilima, kao što su Bugatti Veyron Supersport, Ferrari LaFerrari ili Porsche 918 Spyder, a sada će biti još ubjedljivi kada izađe na crtu ovim velikanima.

Prvi čovjek Tesle saopštio je da će isto softversko poboljšanje biti primenjeno i na krosover Model X P100D, koji će zahvaljujući updateu od 0 do 96 km/h stizati za 2,8 s (ranije je bilo potrebno 2,9 s).

KOMENTARI:
Loading...