Iz Audija je danas stiglo saopštenje da su sporni softver ugradili u 2,1 milion svojih dizelskih TDI automobila koji su plasirani širom svijeta.Prije sedmicu dana automobilski koncern Volkswagen objavio je da su prodali oko 11 miliona automobila sa TDI motorima u koje je instaliran softver koji je očitavao umanjene (lažne) vrijednosti emisije štetnih gasova, a ubrzo nakon toga izvršni direktor Volkswagenovog odjela za putničke automobile, dr. Herbert Diess, otkrio je da 5 od 11 miliona spornih automobila na sebi nosi VW oznaku.

Onda je jasno da je ostatak grupacijskih automobila sa spornim softverom na tržište plasiran pod drugim oznakama koncerna. Među prvima od ostalih oglasili su se iz Audija saopštenjem kojim tvrde da je nelegalni softver ugrađen u 2,1 milion njihovih automobila s emisionim standardom Euro 5.

1,45 miliona automobila Audi je prodao u zapadnoevropskim zemljama, 577.000 je završilo u Njemačkoj i malo manje od 13.000 primjeraka u Sjedinjenim Državama. U Audiju su također otkrili da se radi o modelima A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 i Q5. Još uvijek nema informacija da li je sporni softver instaliran i u grupacijski trolitarski V6 TDI motor, ali se zna da je istraga o tome već pokrenuta. Kako sada stvari stoje, slične izjave (priznanja) očekuju se i od ostalih grupacijskih brendova (Škoda, SEAT i Porsche).

KOMENTARI:
Loading...