10.1 C
Bosanska Krupa
Subota, 23 Oktobra, 2021

SpaceX lansirao prvu turističku misiju u svemir

Kompanija SpaceX je napravila još jedan korak naprijed kada je riječ o putovanjima u svemir, a to je uspješno lansirana turistička misija Inspiration4.

SpaceX je u svemir poslao četiri osobe te tako započeo prvu misiju s posadom u kojoj nema nijednog profesionalnog astronauta. Misija nazvana Inspiration4 predstavlja najnoviji korak ka privatnim putovanjima u svemir, koja kompanije poput SpaceX-a žele dovesti na nivo da budu sasvim normalne i dostupne turistima, a ne samo vladinim astronautima.

Raketa Falcon 9 je lansirana s rampe 39A u NASA-inom Svemirskom centru Kennedy na Floridi. U kapsuli Crew Dragon su američki milijarder Jared Isaacman, obučeni pilot i osnivač kompanije Shift4 Payments, kao i još tri osobe koje su platile putovanje u svemir, a to su Hayley Arceeaux, 29-godšnja fizičarka koja je preživjela rak, Christopher Sembroski, analitičar iz kompanije Lockheed Martin te Sian Proctor, geonaučnica i bivša kandidatkinja za NASA-inu astronautkinju.

Posada je u svemir otputovala u SpaceX-ovoj kapsuli Crew Dragon Resilience, postavljenoj na vrh rakete Falcon 9. Sistem je već korišten za slanje četiri vladina astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu prije gotovo godinu. Međutim, plan novog putovanja ne podrazumijeva spajanje sa ISS-om, nego trodnevni boravak u orbiti Zemlje na još višoj visini od one na kojoj se nalazi ISS.

Devet minuta nakon lansiranja prva faza rakete Falcon 9 se vratila na Zemlju i sletjela na dron brod u Atlantskom okeanu.

Misija ima i humanitarni karakter s ciljem finansijske podrške bolnici St. Jude Children’s Hospital, neprofitnom istraživačkom centru koji pruža besplatnu brigu djeci oboljeloj od raka. Isaacman je donirao 100 miliona dolara, a cilj je kroz misiju Inspiration4 prikupiti još 100 miliona dolara.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci