Naučnici Instituta MIT i kompanije Samsung došli su do zaključka da bi se upotrebom baterija u čvrstom stanju mogli riješiti svi problemi koje imamo sa današnjim baterijama.

Današnji uređaji uglavnom koriste litij-jonske baterije koje su prilično malog kapaciteta, brzo se troše, a uvijek postoji i opasnost od eksplozije.

Prema riječima Gerbranda Sedera, profesora koji je zajedno sa još pet naučnika radio na novom materijalu, svi požari koji se događaju naprimjer, Boing avionima i “Tesla” automobilima nastali su upravo zbog tečnih elektrolita.

– Sam litij nije zapaljiv, kao što je to slučaj u ovim baterijama. Uz čvrste elektrolite nema sigurnosnih briga, možete je baciti na pod, u nju zabiti ekser i neće doći do požara, ističe Seder.

Problem sa razvijanjem baterija u čvrstom stanju je bio taj što je teško pronaći čvrste materijale koji čestice provode jednako brzo kao tečnost. Međutim, ovaj tim naučnika analizirao je karakteristike postojećih litij-jonskih materijala i uspio da pronađe materijale koji su dovoljno dobri vodiči.

Također, nove baterije se bolje ponašaju u hladnim uslovima, a mogu izdržati i nekoliko stotina hiljada ciklusa punjenja.

KOMENTARI:
Loading...