Scitech Samo za bogate: Koliko je prodato karata za let u svemir

Samo za bogate: Koliko je prodato karata za let u svemir

Virgin Galactic uspješno je obavio drugi probni let svog svemirskog aviona SpaceShipTwo iz svemirske luke New Mexico, čime je kompaniju približio svom cilju pružanja privatnih svemirskih letova. 

Suborbitalni svemirski avion, nazvan VSS Jedinstvo, spustio se do Spaceport America s nadmorske visine od 15.500 metara, gdje je pušten iz svog nosača WhiteKnightTwo, nazvanog VMS Eve. Na brodu VSS Jedinstva bila su dva pilota, Mark Forger Stucky i Michael Sooch Masucci, obojica komercijalni astronauti.

Dok je Virgin Galactic već prije obavio nekoliko testnih letova Jedinice VSS, ovo je tek drugi put da se test dogodio u Spaceport America. Prvi let VSS Jedinstva iz svemirske Amerike bio je 1. maja letovi su su krenuli iz zračne i svemirske luke Mojave na jugoistoku Kalifornije.  

– Tokom leta Jedinica VSS postigla je kliznu brzinu  0,85 macha nakon što je puštena s matičnog broda, a piloti su izveli niz manevara kako bi prikupili podatke o performansama i kvalitetama rukovanja tijekom letenja većom brzinom – rekla je Virgin Galactic. 

Virgin Galactic trenutno prodaje karte za komercijalni let na brodu SpaceShipTwo za 250.000 dolara, a firma je prodala više od 600 karata. Ne zna se tačno kada će započeti prvi komercijalni letovi, a pretpostavlja se da bi letovi mogli početi već ove godine. 

Komentari: