U sklopu testiranja cyber obrane Rusija će se isključiti s globalnog weba. Stručnjaci smatraju da na ovaj način žele stvoriti potpunu kontrolu interneta unutar Rusije. Kako će “gašenje interneta” proći teško je predvidjeti.

Rusija razmišlja hoće li se nakratko isključiti s globalne internetske mreže u sklopu testiranja vlastite cyber obrane. Test bi se trebao provesti prije 1. travnja, ali točan datum nije poznat.

Ispitivanje je zamišljeno na način da se podaci između ruskih građana i organizacija nastave razmjenjivati unutar granica Rusije, ali neće biti preusmjereni na međunarodne servere. Nacrt zakona koji uvjetuje tehničke izmjene kako bi se internetom upravljalo neovisno i samo na području Rusije našao se u Dumi još prošle godine.

Nacionalni program digitalne ekonomije zahtjeva od ruskih pružatelja internetske usluge da osiguraju nesmetan rad interneta i u slučaju kada bi strane sile htjele izolirati Rusiju online.

Nato i saveznici već su se zaprijetili da će sankcionirati Rusiju zbog cyber napada i ostalih aktivnosti na internetu za koje je Zapad redovito optužuje.

Zakon predviđa mjere prema kojima bi Rusija izgradila vlastitu verziju domenskog sustava imena kako bi internet mogao funkcionirati ako bi se prekinule veze sa serverima koji su locirani diljem svijeta.

Testom se želi vidjeti mogu li pružatelji internetske usluge usmjeriti podatke prema točkama koje kontrolira Vlada i mogu li filtrirati promet na način da podaci poslani između Rusa stignu do svojih odredišta dok bi svi podaci predodređeni za strana računala bili odbačeni.

U budućnosti ruska vlada želi da sav domaći promet prolazi kroz točke koje ona kontrolira. Vjeruje se da je ovo dio napora da se postavi veliki sustav cenzure sličan onome u Kini koji pokušava “očistiti” nedozvoljen promet.

Ruski mediji javljaju da domaći pružatelji usluga podržavaju namjeru Vlade, ali se ne mogu dogovoriti kako provesti ovu zamisao. Predviđa se da će test uzrokovati velike poremećaje u ruskom internetskom prometu. Ruska vlada nudi gotovinu pružateljima internetske usluge kako bi prilagodili svoju infrastrukturu i uspješno proveli test.

Kako se cijela zemlja isključi s interneta?

Internet se sastoji od tisuća digitalnih mreža po kojima putuju informacije. Mreže su povezane točkama usmjerivača (router points) i one su najslabija karika u lancu, objašnjava reporterka BBC-a Zoe Kleinman.

Rusija želi sve točke usmjerivača koje kontroliraju promet podacima koji ulaze ili izlaze iz zemlje postaviti unutar granica Rusije i pod svoju kontrolu tako da u svakom trenutku može “podignuti pokretni most” prema vanjskom prometu ako je u opasnosti ili ako odluči cenzurirati kojim vanjskim informacijama ljudi mogu pristupiti.

Kineski vatrozid vjerojatno je najpoznatiji primjer cenzorskog alata i postao je sofisticirana operacija. Kineske vlasti pregledavaju točke usmjerivača, koriste filtere, blokiraju ključne riječi i određene internetske stranice, te preusmjeravaju internetski promet kako se računala ne bi mogla spojiti na stranice za koje kineska vlada ne želi da njezini građani vide.

Moguće je zaobići neke vatrozide korištenjem vitrualnih privatnih mreža (VPN) koje maskiraju lokaciju računala pa filteri ne djeluju, ali neki režimi su prema VPN-u manje ili više tolerantni. Kina s vremena na vrijeme provodi akcije protiv VPN-a, a za pružanje ili korištenje te usluge može se i u zatvor.

Ponekad se zemlje same “skinu s interneta” slučajno. Mauritanija je bila offline dva dana prošle godine nakon što je vjerojatno koča prerezala podmorski optički kabel.

KOMENTARI:
Loading...