Ruska svemirska agencija “Roskosmos” patentirala je svemirski brod koji može da promijeni oblik ukoliko mu se približi strani špijunski satelit, navodi se u objašnjenju uz opis patenta koji je predat Saveznoj službi za intelektualnu svojinu.

“Ovaj pronalazak pruža mogućnost smanjenja vidljivosti svemirskog broda promjenom oblasti reflektujuće površine solarnog panela”, piše u objašnjenju.

Ideja “Roskosmosa” je da napravi solarne panele koji se mogu transformisati iz ravnog stanja u poluloptu, smanjujući na taj način oblast reflektujuće površine i ukupnu vidljivost svemirskog broda. To je neophodno kako bi se letelica maskirala za strane satelite-inspektore koji mogu da prođu pored, a da ne primete svemirsku letjelicu, prenose Večernje novosti.

Kada špijunski satelit ode na bezbijednu udaljenost, solarni paneli se ponovo šire.

“Na taj način tehnička mogućnost realizacije i praktični značaj solarnih panela ne izazivaju sumnje”, zaključuju autori patenta.

Sateliti-inspektori su svemirske letjelice koje mogu da se kreću u orbiti, vršeći nadzor sa najmanje moguće udaljenosti, beskontaktnu tehničku dijagnostiku i presretanje informacija sa drugih satelita.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...