Rus, koji boluje od Verding-Hofmanove bolesti, zbog čega su mu atrofirali mišići i zbog čega je prikovan za kolica, dobrovoljno se javio da bude prvi pacijent kojem će kontroverzni italijanski hirurg Serđo Kanavero izvršiti transplantaciju glave.

Ali neurolog Hant Batjer smatra da bi ovaj poduhvat mogao da prozrokuje znatno gore posljedice od smrti.

“Ne bih to poželio nikome. Čak i da sam sam bolestan, nikada ne bih pristao da mi neko uradi tako nešto”, kaže Batjer i dodaje da bi transplantacija glave mogla da prouzrokuje dosad neviđene i nikad iskušene negativne posljedice.

prvi-covjek-kojem-ce-biti-transplantirana-glava-strah-me-je-ali-nema-nazad_1428487638Sa svojim kolegom saglasan je i Artur Kaplan, direktor medicinske etike u Medicinskom centru Langon Univerziteta u Njujorku. On je doktora Kanavera, hirurga koji se sprema da obavi ovaj komplikovani zahvat, jednostavno nazvao “ludim”, istakavši da bi tijelo, na koje je presađena glava pacijenta, postalo preplavljeno hemijom i putanjama znatno drugačijim od onih na koje je naviklo, što bi moglo da prouzrokuje katastrofalne posljedice.

Transplantacija glave već je izvedena na jednom majmunu 1970. godine. Životinja je preživela zahvat, ali više nije imala sposobnost da diše i kreće se, jer kičmena moždina i telo nisu bili pravilno povezani. Pošto je telo odbacivalo novu glavu, majmun je uginuo nakon osam dana.

Doktor Kanavero nada se da će izvršiti zahvat 2017. godine.

KOMENTARI:
Loading...