Ljudski rod se, između ostalog, od ostatka životinjskog svijeta odvaja i po kompleksnosti jezika, te se sve češće i od robota očekuje da ovladaju ovom vještinom, a uprkos strahovima da sve brže osvajaju oblasti koje su sve do sada pripadale samo ljudskim bićima.

Stručnjaci sa Brown univerziteta postarali su se da se roboti još više približe lingvističkim vještinama, a nakon što su jednog od svojih robota osposobili za pisanje japanskih znakova. Nakon toga robot je počeo da kopira i riječi na jezicima za koje nije treniran, a samo na osnovu primjera. Kao i hodanje, i pisanje je jedna od onih vještina koje, kada su ljudska bića u pitanju, izgledaju jednostavno, ali ipak podrazumijevaju kompleksne procese učenja. Da bi se robot sa Brown univerziteta uspješno trenirao dobio je niz japanskih karaktera, te uputstava za pokretanje olovke. Nakon što je donekle savladao japanske znakove robot je dobio izazov u obliku reči na drugim jezicima, ali je uspio da kopira svaku riječ, a uprkos tome što se do tog trenutka bavio samo japanskim jezikom.

Stručnjaci ističu da je ovo korak naprijed ka boljoj komunikaciji između ljudi i mašina, iako je neophodno da se poradi i na razumijevanju napisanih pojmova, budući da se trenutno radi samo o savladavanju načina za pokretanje olovke, te kopiranje napisanih pojmova.

(Wired/PCPress.rs)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...