Na tehnološkoj konferenciji u Španiji predstavljen je model voza koji će putnicima omogućiti da od Barselone do Madrida (620 km) stignu za svega 30 minuta.

Američki magnat Elon Musk predstavio je Hyperloop šemu podzemne železnice koja uključuje brze vozove koji u podzemnim tunelima mogu razviti brzinu i do 1200 kilometara na sat.

Tako bi na primjer put od Madrida so Barselone, gradova koji su međusobno udaljeni 620 kilometara, Hyperloopom trajao manje od polovine vremena koje je trenutno potrebno za prelazak ove udaljenosti. Umjesto dosadašnjih 75 minuta, putnici bi od jednog do drugog mesta mogli stići za 30 minuta.

Testna pruga od 8 kilometara biti će sagrađena na jugu Kalifornije, najavio je Musk.

Na xSpain tehnološkoj konferenciji koja je proteklog vikenda održana u Madridu, Direktor kompanije Hyperloop Transport Technologies, Dirk Ahlborn, rekao je kako tehnologija potrebna za ovaj projekat već postoji.

“Tehnologiju imamo, a u toku je postupak prikupljanja dokumentacija i dobijanja potrebnih licenci za saobraćaj i rad. S izgradnjom ćemo početi sljedeće godine, a prvi bi putnici naše vozove mogli isprobati već 2018. ili 2019. Godine” rekao je Ahlborn.

Prototip voza bi godišnje mogao prevesti više od 10 miliona ljudi.

 

55602ddc8ef342f94aa047f7f18af1e8

KOMENTARI:
Loading...