Američki naučnici su otkrili drevnu tektonsku ploču koja spriječava posljedice topljenja leda na Antarktiku. Ova ploča služi kao ključna barijera koja spriječava klizanje leda Antarktika u okean.


Ova stena je bila skrivena pod zemljom stotinama miliona godina. To je ledena barijera koja za 20 odsto usporava klizanje leda u okean, što je ekvivalentno porastu nivoa mora za skoro 11,6 metara. Kada se uzmu u obzir ovi podaci, otkriće američkih naučnika je veoma važno, saopštava portal „Sajens alert“.

Istraživači su otkrili ovu stenu zahvaljujući rezultatima istraživačkog sistema Ajspod.

Ovaj uređaj može da mjeri visinu, debljinu i unutrašnju strukturu leda, kao i da presreće magnetne i gravitacione signale od podzemnih stena.

Sistem takođe snima kroz led na dubini od nekoliko stotina metara da bi detektovao strukture koje sateliti nisu u stanju da identifikuju.

Prema studiji, ova stijena koja se nalazi između istoka i zapada Antarktika stvorila je podjelu kontinenta i ledenu barijeru.

„Vidimo da ova geološka barijera čini morsko dno na istoku Antarktika dubljim nego na Zapadu i utiče na način na koji voda cirkuliše ispod ledenih struktura“, kaže autorka studije, profesorka sa Kolumbijskog univerziteta Kirsti Tinto.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...