Čitač Brailleovog pisma koji izgleda poput tableta omogućio bi milionima slijepih i slabovidnih da lakše čitaju tekstove.

Upravo na takvom uređaju, koji još nazivaju i Kindleom za slijepe, rade naučnici sa Univerziteta Michigan.

Iako već postoje uređaji koji uživo mogu osvježiti i promijeniti tekst na Brailleovom pismu, oni su često ograničeni količinom teksta koji mogu prikazati, piše Daily Mail.

Sile O’Modrein i njen tim, međutim, rade na tabletu koji prikazuje cijelu stranicu u Brailleovom pismu, baš kao što bi imali na Kindleu ili sličnim e-čitačima.

Osim cijelih stranica teksta, ovakav uređaj će omogućiti prikaz taktilnih grafika ili slika.

– Zamislite da imate Kindle, koji nije vizuelni Kindle, već ima taktilnu površinu koju mogu čitati svi koji koriste Brailleovo pismo, navodi ona.

Dok su slični uređaji prilično skupi, njihov je cilj da naprave čitač koji će biti puno pristupačniji i prenosiviji. Najpovoljniji pristup izradi značio bi da bi tablet mogao koštati manje od 1.000 dolara, što je puno manje od nekoliko hiljada koliko stoje uređaji koji ispisuju po liniju teksta, piše Digital Trends.

Naučnici kažu da je podloga ovog uređaja pneumatski sistem koji koristi vazduh ili tečnost kako bi proizveo tačkice za slova, što je puno povoljnije nego slični sistemi koji koriste elektroniku.

Najveći izazov je kontrolisati veliki broj sićušnih pumpi koje bi kreirale cijelu stranicu teksta, ali već rade na rješenju koje bi sve to smjestilo u kompaktni uređaj.

KOMENTARI:
Loading...