Nakon skoro devet mjeseci otkako je Android Auto predstavljen na Google I/O konferenciji usluga integracije mobilnog operativnog sistema konačno je dostupna u javnoj produkciji.

Inicijalno je Google svoju uslugu koja može “upariti” pametne telefone ili tablete koji “vrte” Android OS sa audio sistemom u vozilima predstavio 25. juna prošle godine.

No, tek sada je objavljeno kako je ovaj usluga dostupna za javnu upotrebu, odnosno odabir ako vaš automobil i Android uređaj mogu odgovoriti zahtjevima sistema.

Što se tiče uređaja, prvi preduvjet je da na njemu imate instaliran Android 5.0 OS ili viši, a popis automobila i proizvođača možete pogledati na službenoj web stranici Android Auto.

Za implementaciju usluge Google je sklopio partnerski ugovor s jednim od najprestižnijih proizvođača audio sistema za automobile, Pioneerom.

Istina, njihovi uređaji kompatibilni s Android Auto uslugom su poprilično skupi, ali u ovom trenutku je sigurno da će beskprijekorno raditi, iako treba očekivati da će se i ostali prozvođači uključiti u cijelu priču.

Android Auto će vam omogućiti klasične, no vrlo poželjne opcije, poput navigacije, pozivanja i primanja telefonskih poziva, slušanja muzike…

Integracija donosi Google Maps, Play Music, Messages, Weather i druge aplikacije.

Kako sve izgleda u praksi i što možemo očekivati od Google Android Auto sistema pogledajte u priloženom videu.

 

KOMENTARI:
Loading...