Auto je zapravo napravljen na platformi Audija R8 4,2 FSI V8 prve generacije. Izrada i sređivanje je trajalo 18 mjeseci, a dosta elemenata je preuzeto sa drugih modela, čije su bazne kompanije u vlasništvu VW grupe.

Česi su veoma ponosni na automobilsku historiju i tradiciju koja je među najdužima na svijetu. Dizajner Petr Novák je došao na ideju da vrati u život nekadašnji sportski kupe Škodu 130, odnosno reli verziju “RS”.

Na taj način želi obilježiti četrdesetogodišnjicu ovog modela. Interesantno je da koncept pod nazivom “R200 Non-Fiction“ zaista nije fikcija i crtež na papiru, već potpuno funkcionalan automobil.

Novi coupe je zapravo napravljen na platformi Audija R8 4,2 FSI V8 prve generacije. Izrada i sređivanje je trajalo 18 mjeseci, a dosta elemenata je preuzeto sa drugih modela čije su bazne kompanije u vlasništvu VW grupe.

Naprimjer, iskorišteni su farovi Bentleya Mulsannea, dok su zadnja svjetla preuzeta sa Lamborghinia Gallardo druge generacije.

Škodu R200 pokreće V8 4,2 atmosferski motor, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog mjenjača. Podaci o snazi nisu navedeni, ali se pretpostavlja da su slični onim kod audija – 420 KS i 430 Nm.

Automobil je trenutno izložen u DOX centru za savremenu umjetnost u Pragu. Interesantno je da ovo nije samo prototip, koji je napravljen da ubrzo bude zaboravljen. Za sada je plan da se napravi 24 primjerka, od kojih će svaki imati početnu cijenu od oko pola miliona maraka.

KOMENTARI:
Loading...