30.8 C
Bosanska Krupa
Četvrtak | 30. Juna 2022.

“Potencijelno opasni” asteroid ulazi u orbitu Zemlje naredne sedmice

- Oglas-

Veliki asteroid koji američka svemirska agencija NASA označava “potencijalno opasnim” proći će pored Zemlje naredne sedmice.

Riječ je o asteroidu 4660 Nereus, koji će ući u Zemljinu orbitu 11. decembra te će biti bliže našoj planeti nego ikada ranije. No, razloga za paniku nema, tvrdi Boris Šustov s Instituta za astronomiju na Ruskoj akadamiji nauka.

“Asteroid će proći pored Zemlje na udaljenosti od 7,4 miliona kilometara, tako da rizika nema”, izjavio je Šustov za RIA Novosti.

Njegova veličina odgovara veličini tri nogometna terena, a Zemlji prilazi svakih desetak godina. Njegove “redovne posjete” ga čine idealnim kandidatom za buduće robotske misije pa čak i za rudarstvo jer se vjeruje da je bogat niklom, željezom i kobaltom.

Iako trenutno ne predstavlja prijetnju, Nereus prate svemirske agencije kako bi bile sigurne da neće skrenuti s putanje.

Kao dio napora koji se ulažu u zaštitu planete od katastrofalnih sudara sa svemirskim objektima. NASA je prošle sedmice započela misiju Double Asteroid Redirection Test (DART). Ova misija ima za cilj namjernog sudara s asteroidom i promjenu njegovog kursa. Sudar se očekuje u septembru naredne godine.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci