Fejsbuk je požurio da obeća kako će njegova kriptovaluta libra imati iza sebe stabilnost realnog novca kao pokriće, ali čiji će novac tu dominirati?

Sada je i to jasno.

Naime, Fejsbuk je poslao pismo njemačkom politčari Fabiju de Masiju u kojem objašnjava kako će američki dolar prestavljati 50 odsto pokrića libre, prenio je Rojters.

Preostale valute u korpi valuta koje će poslužiti kao podloga biće evro (18 odsto), japanski jen (14), britanska funta (11) i singapurski dolar (sedam procenata).

Oni koji su se nadali kako će unutar te valute biti predstavljeno više krajeva svijeta od ovoga, vjerovatno su razočarani.

Ovo nije iznenađenje kada se uzmu u obzir Fejsbukova matična država i snaga američkog dolara. Osim toga, odsustvo nekih valuta moglo bi da koristi libri – odsustvo kineskog juana moglo bi da spriječi američke političare da optuže valutu za šienje kineskog uticaja.

Pokriće u realnim valutama trebalo bi da spriječi volatilnost koja je naškodila bitkoinu i drugim kriptovalutama, ali Francuska, Njemačka i druge zemlje zabrinute su da li će libra ugroziti njihove finansijske sisteme.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...