Dubrovačka policija danas je upozorila građane na novi oblik prevare koji se širi društvenim mrežama. Upozorenje policije u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Upozoravamo građane na još jedan pojavni oblik internetske prevare, koji je zabilježen na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a radi se o prevari putem profila društvene mreže. Naime, osoba zaprimi zahtjev za prijateljstvom od nepoznate osobe, stranog državljanina, koji se predstavlja kao visoki politički ili vojni dužnosnik, koji ima namjeru da kupi nekretninu na ovom području.

Zbog problema oko transfera novčanih sredstava, osoba od vas zatraži pomoć u vidu uplate određenog novčanog iznosa uz obećanje primamljive novčane naknade. No, transfera novca ustvari nema, a žrtve se navuku da u ime taksi ili sličnih davanja plaćaju znatne iznose kako bi se olakšalo isplaćivanje spomenute naknade.

Takav slučaj prijavljen je početkom ovih Policijskoj stanici u Grudama. Ženska osoba prijavila je prevaru na način da je osoba, koja se predstavila kao general američke vojske, putem društvene mreže s njom stupio u kontakt. U međusobnoj komunikaciji objasnio joj je da želi kupiti kuću u Hrvatskoj i da mu treba njezina pomoć za prijenos novca za kupnju kuće, uz obećanje novčane naknade. Žrtva je pristala pomoći i uplatila pet hiljada maraka na račun navodnog odvjetnika generala i to na račun u Indoneziji.

Nakon ponovljenih zahtjeva za novčanim uplatama, žrtva je shvatila da je riječ o prevari i slučaj prijavila policiji.

Najbolji način zaštite od ovakve vrste prevare je neprihvatanje zahtjeva za prijateljstvo od nepoznatih stranih osoba – poručuju iz policije.

KOMENTARI:
Loading...