Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da mrtvi izgleda ipak ne počivaju mirni. Više od 12 mjeseci nakon smrti, tijelo se pomjera “prilično” i ovo otkriće moglo bi da bude od izuzetnog značaja za forenzičke stručnjake.

Istraživači australijskog centra za dekompozicione procese došli su do tog zaključka koristeći specijalne kamere koje bilježe materijal tokom dužeg perioda (time-lapse) da bi snimili dekompoziciju tijela.

Već 17 mjeseci kamere prave fotografije na svakih 30 minuta cijelog dana, ali ne i noći.

Tokom čitavog tog perioda tijela su nastavila da se pomjeraju.

“Utvrdili smo da se ruke pomjeraju toliko da ukoliko su na početku bile pripijene uz tijelo pokojnika, kasnije su odmaknute primjetno”, objasnila je Alison Vilson sa Univerziteta Centralnog Kvinslenda.

Nešto post mortem pomjeranja se očekuje tokom početnog stadijuma dekompozicionog procesa, objašnjava Vilsonova, ali činjenica da se to nastavilo tokom čitavog perioda je veoma iznenađujuća.

“Vjerujemo da se pomjeranje može objasniti dekompozicijom jer se tijelo mumificira i ligamenti se isušuju“, navodi Vilsonova dodajući da to može biti izuzetno korisno kod nerazjašnjenih ubistava, to jest slučajeva smrti. 

Štaviše, otkriće bi moglo da promijeni način na koji naučnici analiziraju i tumače ono što su zatekli na mjestu zločina, naročito kada je tijelo ubijenog pronađeno nakon nekog vremena. 

Do sada bi, ukoliko ne postoje dokazi da je tijelo pomjerano, bilo da su to učinile životinje ili čovjek, forenzički stručnjaci polazili od pretpostavke da je zatečen položaj tjiela, položaj u vrijeme smrti. 

Budući da je ovo prvo istraživanje u kojem je korišćen tajm-leps metod za istraživanje dekompozicije ljudskih ostataka, to je i prvi dokaz da pretpostavka o poziciji tijela u vreme smrti nije nužno tačna.

Studija o otkriću da su „tijela živahnija” nego što se mislilo tek treba da bude objavljena, ali se sažetak već može naći na sajtu Forensic Science International: Synergy.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...