Budući da ga najčešće koristimo cijelo vrijeme, tj. svakodnevno i bez prestanka, baterija na smartphoneu se poprilično brzo isprazni pa ga moramo često puniti, a upravo je to često punjenje izrodilo i nekoliko mitova u koje ljudi i dalje vjeruju.

No, koja je, zapravo, prava istina kada su u pitanju litij-ionske baterije koje napajaju naše mini “džepne računare”?

1. Telefon nikada nemojte puniti noću

Ovo je mit koji ste vjerovatno čuli već puno puta, a moguće je da se pojavio u vrijeme kada baterije nisu bile toliko dobre kao danas. No, istina je sasvim drugačija jer je skroz u redu ostaviti telefon da se puni cijelu noć.

Tehnologija je toliko napredovala da telefon jednostavno zna kada treba “nahraniti” bateriju. Drugim riječima, ne postoji rizik da ćete pretjerati sa punjenjem baterije i izazvati štetu jer sada postoje brojni sistemi koji sprečavau bilo kakav kvar.

Međutim, ono o čemu trebate brinuti je pregrijavanje. Ako telefon planirate puniti cijele noći, najbolje je da ga ostavite na relativno hladnom mjestu i obavezno mu skinite zaštitnu masku.

2. Prije nego što je vrijeme da se baterija napuni, treba je u potpunosti isprazniti

Još uvijek nije poznato kada i otkuda se ovaj mit pojavio, ali pražnjenje baterije do samog kraja može dovesti do njene nestabilnosti pa bi najbolje bilo izbjegavati da baterija dođe do samo nekoliko posto snage.

3. Možete koristiti bilo koji punjač

Iako mnogi misle da je najisplativije kupiti jeftiniji, zamjenski punjač kako bi uštedjeli novac, šteta koju bi on vremenom mogao napraviti znatno je veća od uštede.

Najbolje je koristiti originalni punjač koji je došao s uređajem jer većina jeftinijih, zamjenskih i uglavnom kineskih punjača ne posjeduje sve sigurnosne funkcije pa samim time postoji i veća mogućnost da će izazvati požar ili oštetiti bateriju.

4. Povremeno isključivanje telefona nema nikakvog smisla

Iako mnogima teško pada povremeno gašenje mobitela, stručnjaci smatraju da bi upravo to ponekad trebali učiniti.

Naravno, to ne znači da je telefon potrebno gasiti svaki put pred spavanje, ali trebalo bi ga ugasiti barem jednom u sedam dana kako bi se što više sačuvala baterija.

5. Nikad ne smijete koristiti telefon za vrijeme punjenja

Sve dok se koristi punjač koji je stigao uz telefon, nema razloga za brigu.

I dok je sigurno koristiti telefon dok se puni uz pomoć originalnog punjača, to nije dobra ideja ako je u pitanju punjač nekog drugog proizvođača, budući da to može dovesti do njegove eksplozije ili nekog drugog problema.

Iako su šanse za ovo relativno male, treba imati na umu da ti punjači, iako jeftiniji, nisu toliko efikasni i kompatibilni sa baterijom u telefonu, što znači da može doći do grijanja baterije ili nečeg puno ozbiljnijeg.

KOMENTARI:
Loading...