Pročitajte nekoliko savjeta pomoću kojih možete optimizirati i poboljšati rad bilo kojeg pametnog telefona ili tableta koji radi na operativnom sistemu Android.

Za većinu njih morat ćete uključiti funkciju Developer Options na svom uređaju. Otvorite Settings, pa About Phone/Tablet i kucnite po Build Number, sve dok se ne pojavi obavijest kako je funkcija Developer Options uključena.

Namjestite animacije

Iako su vizualno privlačne, animacije mogu usporiti rad vašeg uređaja. Možete ih usporiti ili potpuno isključiti. Otvorite Developer Options, skrolajte do Window Animation Scale, Transition Animation Scale, and Animator duration scale. Za svaku od tih opcija možete namjestiti animacije na skali od 0,5x do 1,0x ili ih isključiti. To bi trebalo ubrzati pojavljivanje menija.

Očistite cache

Koristan kad treba brže učitavati web-stranice koje ste posjetili, cache zna biti nezgodan kad se napuni. Koji god browser koristili, možete ga očistiti. Obično tu opciju imate pod Settings u browseru, kao i u dijelovima vezanim za privatnost i historiju pretraživanja.

Uklonite nepotrebne aplikacije i procese

Android ima ugrađeni sistem upravljanja energijom, ali nije baš jako pametan. Aplikacije i procesi ostaju aktivni i opterećuju memoriju još dugo nakon što su prestali biti korisni. Slobodno „ubijte“ procese koje ne koristite. Otvorite Settings, pa Apps. Pazite samo da ne dirate bilo šta vezano uz Google Play ili Android Services.

Obrišite cache aplikacija

Ako su neke aplikacije prije dobro radile, a sad stvaraju probleme, moguće je kako je rješenje za njih brisanje cachea. Vrijedi isto upozorenje: pazite po čemu čačkate.

Otvorite Apps, pa Settings te aplikacije i odaberite Clear Cache. To će obrisati sve podatke potrebne za logiranje, pa računajte na to da ćete ih morati ponovno upisati.

Nadograđujte aplikacije

Nadogradnje mogu pomoći da se aplikacije glatko vrte, budu sigurnije i još štošta. Možete ručno provjeriti jesu li raspoložive u Google Playu, gdje ćete otvoriti My Apps i onda odabrati Update All. Dobit ćete posebno upozorenje ako aplikacije trebaju dodatna dopuštenja, a moći ćete ih i pregledati.

Možete namjestiti uređaj da se sam automatski nadograđuje čim se poveže s internetom. Otvorite Settings u Google Playu i odaberite Auto-update apps.

KOMENTARI:
Loading...