Facebook je magnet za talentirane inženjere diljem svijeta, pa je razumljivo što nudi jedan od svjetskih najsloženijih i najslojevitijih web-odredišta s mogućnostima za koje mnogi ni ne znaju. Jeste li među njima?

Zlogukim prorocima usprkos, Facebook je još uvijek dominantna društvena mreža na svijetu. To će, reklo bi se, i ostati još dulje vrijeme. Iako se taj poslovni model razvio tako da obuhvati mobitele i druge povezane aplikacije, matično web-odredište još je mnogima omiljeni način konzumiranja dnevne doze društvenih mreža.

Facebook je magnet za talentirane inženjere diljem svijeta pa je razumljivo što nudi jedno od svjetskih najsloženijih i najslojevitijih web-odredišta koje se može mjeriti i s brojnim dediciranim softverskim aplikacijama po stupnju personalizacije i drugih alata koji su korisnicima na raspolaganju.

Ima ih toliko da vjerojatno ni ne znate za sve. Nije riječ o aplikacijama vanjskih dobavljača ili dodacima za preglednike, već mogućnostima koje nudi samo web-odredište, a od kojih vas dijeli tek pokoji klik.

Imate više od jednog poštanskog sandučića
Ako koristite Facebook dulje vrijeme, sva je prilika kako imate pun sandučić nepročitanih poruka kojeg niste ni svjesni. Zove se ‘Other’.

Kako biste ga pregledali, kliknite na ‘messages’ u gornjem lijevom stupcu (ili ikonicu za poruke u meniju pri vrhu). Naći ćete se u svom glavnom e-sandučiću u koji pristižu poruke vaših kontakata. Potražite ‘Inbox’ u gornjem lijevom kutu. Odmah desno pored njega trebao bi biti i ‘Other’.

U taj sandučić stižu sve poruke ljudi s kojima se niste povezali, a ipak vam pišu. Nećete primiti Facebookovu obavijest o tome da su pristigle, pa ako dosad niste primijetili ‘Other’, to baš i nije neko veliko čudo.

Otkrijte koristi li itko vaš profil osim vas
Želite znati je li vam se netko ulogirao u profil bez vaše dozvole? Otvorite stranicu s postavkama. Pod ‘Settings’ pronađite poveznicu ‘Where You’re Logged In’. Kliknite na nju kako bi dobili pregled ulogiranja s desktop računala i mobilnih uređaja. Obično će ponuditi i podatke o lokaciji, pregledniku i uređaju.

Učini li vam se nešto sumnjivim, možete i prekinuti vezu, pojedinu ili sve odjednom. Korisno je i ako ste se zaboravili izlogirati s prijateljevog ili kakvog javno dostupnog računala.

Okrenite Facebook naglavce ili ga natjerajte na gusarski govor
Ovi trikovi, nekadašnja inženjerska uskrsna jaja funkcioniraju i danas. Želite isprobati? Otvorite ‘General Account Settings’, pa ‘Language’ i odaberite opciju koja vam se sviđa: ‘English (Pirate)’ ili ‘English (Upside Down)’.

Napravite popis za praćenje
Ova slabo poznata značajka ustvari je Facebookova inačica slične kakvu znamo na Twitteru (Twitter lists). Stvara organiziranu zbirku objava web-odredišta, tvrtki i pojedinaca koje pratite u jedinstven feed (tekuće obavijesti). Mogu biti samo za vaše oči, za uži krug prijatelja ili potpuno javno dostupne.

Kako biste ih posložili po svom ukusu, pronađite ‘Interests’ u stupcu lijevo. Kliknite pa potražite gumb ‘+Add Interests’. Ponudit će vam opcije pretraživanja i praćenja drugih javno dostupnih popisa za praćenje, odnosno ponuditi stvaranje vlastitog popisa.

Pogledajte povijest svoje romanse na Facebooku
Pronaći ćete je na www.facebook.com/us. Ako status vaše veze nije javan, Facebook će vas preusmjeriti na vaš profil. Jer, koga volite više nego sebe?

Šaljite datoteke pomoću chata
Otvorite chat na Facebooku. Potražite ikonicu zupčanika u gornjem desnom kutu. Jedna od opcija koje nudi je ‘Add Files…’. Pomoću nje možete uploadati datoteke izravno s računala. Primatelj treba samo kliknuti na link kako bi ih preuzeo.

Pridodajte javno dostupan sadržaj
Kao i drugi društveni mediji, Facebook omogućava pridodavanje (embed) javno dostupnog sadržaja. Kliknite na padajući meni u gornjem desnom kutu datoteke i kliknite ‘embed’ kako biste smjestili kod gdje god vam se svidi.

Koristite tajne emotikone
Uz hrpu onih koje poznajete i redovno koristite, postoji i hrpa manje poznatih. Recimo:

(^^^) = velika bijela psina
:|] = robot
:poop: = govance
<(“) = pingvin

Možete ih koristiti u objavama na zidu, chatovima i komentarima, no neće se uvijek dobro prikazivati na mobitelima.

KOMENTARI:
Loading...