Suosnivač popularne aplikacije Whatsapp Brian Acton je pozvao ljude da izbrišu svoje profile na društvenoj mreži Facebook.

 

Acton je 2014. godine prodao Facebooku Whatsapp za 14. milijardi dolara, a kompaniju je napustio 2017. godine. Danas je šef Signala, neprofitnog rivala Whatsappu, a otrovnu strelicu je ispalio prema direktoru Facebooka Marku Zuckerbergu optužujući ga da trguje s privatnošću korisnika kako bi omogućio reklame na svojoj platformi i povećao prihod. Acton je pozvao ljude da “odbiju” Facebook i izbrišu sve njegove aplikacije sa smartphonea i drugih uređaja.

On je otvoreno kritikovao kompanije iz Silikonske doline popuit Facebooka i Googlea u prošlosti zbo pristupa motivisanog profitom na račun podataka korisnika.

Ovo je drugi put da je Acton nešto komentarisao u janosti. Prošle godine je Acton na Twitteru napisao “Vrijeme je #izbrišitefacebook” nakon što se društvena mreža uplela u skandal s političkom konsultantskom firmom Cambridge Analytica.

Podacima 87 miliona korisnika je pristupljeno bez odobrenja, a to je učinila firma Cambridge Analytica povezana s kampanjom američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Facebook se suočava i s tužbama te regulatornim istragama koje se odnose na privatnost korisnika, a pokrenuto je nekoliko israga, kako piše Klix.ba.

KOMENTARI:
Loading...