34.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 30 Jula, 2021

Objavljena fotografija rečnog korita sa Marsa

- Oglas-

Kada se pomisli na Mars obično se zamišlja okruženje koje je strano, te ne podsjeća na ono što je čovjeku poznato. Nove fotografije pokazuju upravo suprotno, i prikazuju svijet koji se jednom možda nije puno razlikovao od zemaljskog.

Evropska svemirska agencija objavila je fotografije prastarog, isušenog riječnog korita koje meri oko 700 kilometara u dužinu i podsjeća na riječna korita koja mogu da se vide i na Zemlji. Tako se radi o još jednom dokazu da je na Marsu prije oko 3,5 do 4 milijarde godina bilo vode, a fotografije je snimila letjelica Mars Express, koja se trenutno nalazi južno od Marsovog ekvatora.

Oblast je, što može da se vidi i na fotografijama, oblikovana kombinacijom aktivnosti tekućih voda i asteroida koji su se u prošlosti srušili na površinu Crvene planete, a na površini se vidi veći broj kratera koji su napravili objekti različitih veličina.

Postojanje reka na Marsu ukazuje i na to da je planeta nekada imala topliju, vlažniju, drugim riječima klimu koja podsjeća na onu na Zemlji, a letjelica Mars Express je dokaze za to ponudila uz pomoć High-Resolution Stereo kamere koja se koristi kako bi se površina planete mapirala u boji i visokoj rezoluciji.

(Euro News/PCPress)

قالب وردپرس

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci