Izložbom “Životni ciklus Milutina Milankovića” i svečanom akademijom u Dečjem kulturnom centru obilježena su dva važna jubileja – 140 godina od rođenja Milutina MIlankovića i 110 godina od njegovog dolaska u Srbiju, na Beogradski univerzitet.

Na izložbi je prikazan život jednog od najvećih naučnika 20. veka, od dolaska njegovih predaka sa Arsenijem Čarnojevićem u Dalj, školovanja u Osijeku i Beču, rada kao građevinskog inženjera, reformatora Julijanskog kalendara, rada na UB, pa do svjetski poznatog Kanona osunčavanja, kojim je objasnio i predvidio klimatske promjene na zemlji.

“Želeli smo na ovaj način da objasnimo ko je bio Milanković, šta je radio i u čemu je njegov značaj za svetsku nauku i srpski narod”, rekao je predskednik Udruženja “Milutin Milanković” Slavko Maksimović za Tanjug.

Milanković se ubraja među pet najvećih naučnika 20. vijeka i među 15 najvećih naučnika svih vremena koji su se bavili našom planetom.

Rođen je u Dalju 28. maja 1879. godine u okolini Osijeka gdje je završio osnovnu školu. Obrazovanje nastavlja u Visokoj tehničkoj školi u Beču, gdje je završio fakultet i doktorirao.

Radio je građevinskom preduzeću Adolfa barona Pitela u Beču i stekao je ugled građevinskog stručnjaka i pronalazača. Međutim, sa željom da se bavi naukom, napušta udoban život u Beču i dolazi u Beograd da radi kao profesor na Filozofskom fakultetu.

U Beogradu je radio 50 godina i doživio vrhunac svog stvaralačkog rada. Umro je u 80. godini života 12. decembra 1958. godine. sahranjen je na pravoslavnom groblju u Dalju.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...