Nakon gotovo 20 godina, danas najomraženiji internetski preglednik koji je nekad koristilo čak 95% internetskih korisnika, odlazi u povijest.

Zamijenit će ga Spartan, potpuno novi sustav, koji bi trebao donijeti mnogo toga dobroga za standardne korisnike, ali i programere. Kako će Spartan izgledati i što će nuditi uvjerili smo se iz prve ruke na predavanju “This is Spartan!” održanom u sklopu WinDaysa.

Najznačajniji novitet za većinu korisnika bit će činjenica kako će vrlo brzo većina ekstenzija s Chromea uskoro biti dostupna i na Spartanu jer je Microsoft maksimalno pojednostavio prebacivanje s Googleove na njihovu platformu. Spartan će biti minimalistički, i dalje će se pretraživati na malenoj adresnoj traci, no dolazit će s mnogobrojnim korisnim alatima i funkcijama.

Jedna od njih je “Ink mode”, svojevrstan screenshoot alat pomoću kojeg ćete sadržaj s internetske stranice u svega par klikova moći označiti, izrezati i poslati prijateljima ili poslovnim suradnicima.

U Spartan će biti integriran download manager, ali i Microsoftova virtualna pomoćnica Cortana. Po dobrom starom običaju, Cortana vjerojatno neće u početku raditi u Hrvatskoj, no moći ćete je koristiti ako se u postavkama “prebacite” u Ameriku.

Funkcija “Reading mode” posebno će se svidjeti svima koji čitaju blogove – klikom na ikonicu sa stranice će nestati svi nepotrebni moduli, reklame, a u glavnom prozoru vidjet će se samo tekst, kao da ga čitate na Kindleu.

Iako to možda zvuči pretenciozno, Spartan bi mogli zavoljeti i programeri jer će dolaziti sa znatno poboljšanim JavaScript performansama, novim HTML render engineom te mnogim drugim poboljšanjima.

Popis svih Sparatanovih tehnologija moguće je vidjeti, ali i pratiti njihov trenutačni status na https://status.modern.ie

Spartan će doći za tri mjeseca zajedno s Windowsima 10, koje već neko vrijeme možemo testirati. Kao i IE nećete ga moći deinstalirati s Windowsa.

Komentari: