BMW je, prema pisanju britanskog “Car magazina” dao zeleno svjetlo za dosad najprestižniji model u svojoj ponudi, seriju 9.

Prema dostupnim informacijama BMW planira lansirati 2+2 coupe sa četvora vrata, a koji bi bio postavljen na produženu platformu nove serije 7, javlja britanski Car magazine. Time bi se model pozicionirao na pola puta između serije 7 i Rolls Roycea Ghost. Inače, sa obzirom da je broj 8 još uvijek tabu tema u BMW-u, a na seriju 10 nema prava, lako je zaključiti kako će se raditi o budućoj seriji 9.

Serija 9 je prvi novi model kojeg će odobriti Harald Kruger, novi šef BMW-a upamćen po govoru na prošlogodišnjem frankfurtskom salonu na kojem je kolabirao.

Isti je navodno na sastanku održanom potkraj prošle godine sa šefom razvoja Klausom Fröhlichom i BMW-ovim dizajnerskim guruom Adrianom von Hooydonkom dogovorio kako serija 9 ima zeleno svjetlo.

Na tragu onoga što nas čeka je Gran Lusso koncept prikazan 2013. godine, a čiji dizajn je nastao u saradnji sa Pininfarinom. Ispod poklopca će biti ono najbolje što BMW može ponuditi, odnosno plug-in hibridni model predvođen šestcilindrašem, twin-turbo V8 i dakako V12 rezervisan za M izvedbu.

Ova posljednji će nuditi minimalno 650 KS i tehnološki najnaprednija rješenja iz ladica bavarskog diva. Recimo i kako nije isključena potpuno električna izvedba na tragu one koja se trenutno razvija za novi RR Phantom.

Na sve rečeno morat ćemo čekati 2020. godinu. Naime, kako je Mercedes zaustavio Maybach coupe, a Audi iz poznatih razloga usporio razvoj A9, u BMW-u se previše ne žure.

KOMENTARI:
Loading...