Samsung Electronics, južnokorejska multinacionalna kompanija sa sjedištem u Seulu tvrdi kako će njen novi model smartphonea Samsung Galaxy S8 ponuditi korisnicima umjetnu inteligenciju asistenta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nove najave iz južnokorejskog tehnološkog giganta dolaze nedugo nakon jakog “ekonomskog udarca” kojeg je Saumsung pretrpio zbog svog modela Galaxy Note 7 koji je povučen s tržišta sredinom godine zbog neispravne baterije koja uzrokuje požar.

U svjetlu najave novog modela koji ima zadatak da “izbriše sjećanje” na Note 7, iz Samsunga tvrde kako će novi mobilni telefon omogućiti korisniku da naruči hranu i slično, bez korištenja aplikacija, uz pomoć “virtuelnog asistenta”.

Ovakav novi vid tehnologije, kako se navodi u Samsungu, bit će uskoro dostupan i na drugim elektroničkim proizvodima kompanije kao što su frižideri.

Očekuje se da Samsung Galaxy S8 bude predstavljen i pušten u prodaju na proljeće 2017. godine.

Ovaj proizvod bit će krucijalan za mobilno poslovanje Saumsunga koji je proteklih mjeseci izgubio najmanje 5,3 milijarde dolara nakon što je opozvao Galaxy Note 7.

Tehnološke firme takmiče se koja će prije napraviti umjetnu inteligenciju dovoljno dobru da omogući klijentima prirodniju interakciju s uređajima putem glasovne kontrole.

Južnokorejska kompanija pokušava se pridružiti utrci tehnoloških giganata u svijetu u domenu digitalnih asistenata nakon što je u prošlog mjeseca kupila firmu Viv Labs Inc. koja je izumila program virtuelnog asistenta “Siri” za Apple.

Iz Saumsunga, kao i ranijih godina, “cure podaci” o novom Galaxy S8. Prema njima, očekuje se da ekran telefona ne bude ravan već zakrivljen. Također, senzor otiska prsta biće optički i ugrađen u ekran.

Vjeruje se da će uređaj imati tri kamere, od kojih će dvije biti na poleđini.

KOMENTARI:
Loading...