Na predstojećem auto-salonu u Parizu, premijeru će imati Opelov električni model, Ampera-e, koji do stotke stiže za oko 7 sekundi.

Uvođenjem modela na struju, njemački brend sa amblemom u obliku stilizovane munje (logo kompanije Opel), simbolično započinje eru čisto električnih automobila.

Ampera-e je vozilo sa 5 vrata i 5 sjedišta. U osnovi, riječ je o prepakovanom Chevroletu Bolt, koji je početkom 2016. debitovao na sajmu automobila u Detroitu.

Kada se zna da su obje marke pod kapom General Motorsa, vijest da Bolt dobija evropskog blizanca ne predstavlja veliko iznenađenje.

Maksimalni obrtni moment od 360 Nm je odgovoran za “električni” temperament Ampere-e, dok maksimalna izlazna snaga elektromotora iznosi 150 kW (204 ks).

Ovaj kompaktni automobil 50 km/h dostiže za samo 3,2 sekunde, dok međuubrzanje od 80 do 120 km/h obavlja za svega 4,5 sekundi. Na taj način, Ampera-e posjeduje neke od performansi OPC modela, Opelovih sportskih automobila.

Najveća brzina ovog vozila je 150 km/h, a u kompaniji Opel kažu da Ampera-e nudi veću autonomiju vožnje u odnosu na većinu drugih električnih modela. Efikasno pakovanje baterija i njihovo pozicioniranje ispod poda vozila obezbjeđuje prostran enterijer i komforno sjedenje za pet putnika, kao i zapreminu prtljažnika koja može da se poredi sa modelima iz C segmenta.

opel-amper-2-back-640x420

Za više tehničkih detalja o ovom automobilu moraćemo da se strpimo do početka pariskog salona, koji se održava u prvoj polovini oktobra. Do tada, podsjećamo da sestrinski Chevrolet Bolt ima litijum-jonske baterije, kapacitet od oko 60 kWh, što je otprilike dovoljno da automobil sa jednim punjenjem pređe i do 320 km.

Prilikom predstavljanja Bolta, čelnici General Motorsa tvrdili su da se za manje od dva sata punjenja na kućnoj utičnici baterije mogu dopuniti toliko da obezbijede oko 80 km vožnje.

Inače, kupcima u SAD dostupan je i opcioni brzi punjač, koji za samo 30 minuta punjenja garantuje autonomiju u vožnji od oko 145 km.

Što se tiče cijene, Bolt se u Sjedinjenim Državama prodaje za 37.500 dolara. Međutim, kada se ova suma umanji za 7.500 dolara, koliko iznose federalne državne subvencije, osnovna cijena neće prelaziti 30.000 dolara (oko 27.500 eira). Na osnovu toga može se pretpostaviti da će se cijena u Evropi kretati oko 30.000 eura.

KOMENTARI:
Loading...