Neobičan i neidentifikovan kreće se u orbiti Zemlje, a prema nekim tvrdnjama to čini već punih 50 godina. Nazivaju ga Crni Vitez, a brojni teoretičari zavjera smatraju kako je vanzemaljskog porijekla, te da je star blizu 13.000 godina.

Nikola Tesla prvi je zabilježio zvukove koje je čuo iz svemira 1899., vjerujući kako su oni signali inteligentnog života.

Zapisao je:

Nikada neću zaboraviti prve osjećaje koje sam doživio kada mi je sinulo da sam posmatrao nešto potencijalno nesagledive važnosti za čovječanstvo. Imao sam osjećaj kao da prisustvujem rođenju novog znanja ili otkrića velike istine. Još i danas se vrlo jasno sjećam tog događaja i aparata, kao da je i sada ispred mene. Moja prva posmatranja pozitivno su me prestrašila jer su u sebi imala nešto misteriozno, da ne kažem nadnaravno. Bio sam sam u laboratoriji i bila je noć, no tada mi na pamet nije pala ideja da su te smetnje možda inteligentno kontrolisani signali. Promjene koje sam primijetio bile su periodične, s toliko jasnim karakteristikama broja i reda da ih nisam mogao povezati ni s čim što mi je bilo poznato. Bile su mi poznate, naravno, takve električne smetnje s obzirom da je njihov izvor bilo sunce, Aurora Borealis ili pak zemljine konvekcijske struje, ali one, siguran sam, nisu bile uzrok onomu šta sam ja čuo. Iako nisam mogao dešifrovati njihovo značenje, bilo mi je nemoguće o njima razmišljati kao o nečemu slučajnom. U meni konstantno raste osjećaj da sam bio prvi čovjek koji je čuo pozdrav jednog planeta drugom.

Astronomi su 1968. to potvrdili da je zaista čuo radio signale, ali da je riječ o pulsarima duboko u svemiru. Nekoliko je dnevnih novina uključujući i San Francisco Examiner pisalo o tom neobičnom fenomenu, iznoseći i mišljenja nekadašnjeg oficira mornarice i pilota Donalda Edwarda Keyhoea, slavnog istražioca NLO-a.

On je u mladostim pisao o američkoj turi Charlesa Lindbergha kao i avijacijsku fikciju, a na početku Drugog svjetskog rata vratio se u vojnu službu kako bi obučavao pilote. Njegova je teorija da su vanzemaljci zaista posjetili Zemlju, a u svojim je knjigama iznio tvrdnju kako su američke vojne snage detektovale dva satelita u Zemljinoj orbiti 1954. U to vrijeme ni jedna svjetska sila nije imala tehnologiju za lansiranje objekata u orbitu pa je Keyhoe zaključio da se radi o satelitima vanzenmaljskog porijekla koji potiču sa planete smještene u solarni sistem zvijezde Epsilon Bootis.

Legenda o Crnom vitezu

Iako su skeptici tvrdili da je Keyhoe takvim tezama samo pokušavao promovisati svoje knjige, on je uspio zaokupiti pažnju javnosti, a to je ujedno bio i početak legende o misterioznom Crnom vitezu. Čak je i ugledni Time Magazine 1960., u toku Hladnog rata, pisao kako je američka mornarica svjesna postojanja satelita neobične putanje s apogejom od 1.728 kilometara te perigejom od samo 216 kilometara. Ispočetka se vjerovalo kako je riječ o sovjetskom satelitu, a kasnije se čak nagađalo kako je satelit možda i američki.

Izještaji o Crnom vitezu donijela su mnoštvo nepotvrđenih priča, a prema NASA-inom astronautu Jerryu Rossu, objekat je jednostavno rezultat pogreške, prenosi Express.

Najnoviji događaj koji su povezuje s ‘Crnim vitezom’ dogodio se 1998. godine. U decembru je svemirski šatl Discovery otišao na Internacionalnu Svemirsku stanicu zbog misije u kojoj je trebao “uloviti” ruski FGB modul u niskoj orbiti te ga pričvrstiti na američki Node 1, te napraviti “svemirske šetnje” kako bi instalirsali potrebnu opremu. Pukovnik Ross i dr. Newman su pokušavali instalisati termo deke na ramenske igle spojene na svemirsku stanicu, kako bi se smanjio gubitak topline i uštedjela energija. Međutim, kod postavljanja, pokrivač im je odletio. Naime, na NASA-inoj fotografiji nastaloj tokom STS-88 misije vidi se crni objekt koji se, naravno odmah počeo povezivati s legendarnim ‘Crnim vitezom’, no stručnjaci su objasnili da se najvjerovatnije radi o termalnom pokrivaču koji su za vrijeme misije izgubili Jerry L. Ross i James H. Newman.

U intervjuu iz 2014., pukovnik Ross je rekao: “Ako vidimo nešto tamo gore bit ćemo prvi koji će o tome govoriti i postavljati pitanja, kao i reći ljudima da smo vidjeli nešto što ne razumijemo. Teorije zavjere su zabavne za one koje rade na njima, ali i gubitak su dragocjene moći mozga”.

KOMENTARI:
Loading...