​U slučaju neke spoljašnje povrede, poput posekotine, povređeni obično koriste flaster ili zavoj, ali je situacija komplikovanija kada su u pitanju unutrašnje povrede.

Tako ljekari koji tretiraju povrede digestivnog trakta ne mogu da primjenjuju ovakve metode, ali bi tim eksperata sa Harvard univerziteta uskoro mogao da riješi i taj problem.

Naime, naučnici sa ovog univerziteta kreirali su gel od bakterija iz ljudskog tijela koji sadrži i mikro-vlakna koja mogu da ojačaju povrijeđeno tkivo. Radi se o izmenjenoj bakteriji E. Coli koja se inače nalazi u ljudskom organizmu, a radi se o varijanti koja je modifikovana tako da pacijente ne može da dovede u opasnost. Bakterija se proizvodi u laboratorijskim uslovima i može da se doda u sprejeve kojima bi se tretirale unutrašnje povrede. Hidrogel je slične gustine kao sluz koju proizvodi ljudski organizam, i kreatori tvrde da može precizno da cilja povređenu oblast.

Tim koji je kreirao novi gel proizvod opisuje kao način na koji „telo može da se prevari,“ a kako bi što pre započelo prirodni proces zaceljenja. Rezultat je takozvani „zavoj u obliku spreja“, koji za razliku od većine materijala može da izdrži uslove u ljudskom digestivnom traktu, te može da potraje od jednog do pet dana, i tako ubrza izlečenje.

Engadget

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...